Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulp aan slachtoffers geweld Zuid-Soedan
13 januari 2014 |

Hulp aan slachtoffers geweld Zuid-Soedan

​In Zuid-Soedan woedt al weken een hevig gewapend conflict tussen gewapende rebellen en regeringstroepen. Meer dan 200.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld dat grote delen van het land in zijn greep houdt. Ze zoeken een veilig heenkomen binnen de landsgrenzen of vluchten naar buurlanden Oeganda, Kenia, Soedan en Ethiopië.

Hulp aan gewonden en vluchtelingen

Sinds het begin van het conflict assisteert het Rode Kruis de ziekenhuizen in hoofdstad Juba met de behandeling en verzorging van gewonden. Daarnaast distribueert het Rode Kruis dekens, muskietennetten, tentzeilen, zeep en waterzuiveringstabletten onder de vluchtelingen.

Besmettelijke ziekten

“De vluchtelingen leven onder ermbarmelijke omstandheden”, aldus regionale Rode Kruis-vertegenwoordiger Finn Jarle-Rode. “Er is onvoldoende drinkwater, onderdak en ook een gebrek aan sanitaire voorzieningen. Grote kans dat besmettelijke ziekten in de tijdelijke nederzettingen doodsoorzaak nummer 1 worden.”

Gezondheid en hygiëne

Het Rode Kruis zal voortdurend de gezondheidstoestand en de hygiënische omstandigheden van de vluchtelingen blijven monitoren. Met special aandacht voor zwangere vrouwen, jonge moeders, kinderen en ouderen. 

zuid soedan juba.jpg

Een jongen met een schotwond in zijn hand wacht op verder onderzoek in een ziekenhuis in Juba.