Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Het Nederlandse Rode Kruis verleent (nog) geen hulp bij tentenkampen.
26 november 2012 |

Het Nederlandse Rode Kruis verleent (nog) geen hulp bij tentenkampen.

​Wij krijgen veel vragen over de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam en Den Haag binnen. De meest gestelde vraag is of wij gaan helpen met tenten, dekens en voedsel. Op dit moment doen we dat niet, maar wij houden de situatie wel nauwlettend in de gaten.

Wat doet het Rode Kruis wel?

 

Het lijkt ons goed om uit te leggen waarom wij op dit moment nog geen hulp bieden. Wij zijn een noodhulporganisatie en komen in actie bij acute nood en/of als het leven van mensen volgens ons direct in gevaar komt.
 
Wij houden de situaties in Amsterdam en Den Haag goed in de gaten, onder andere door regelmatig contact met andere betrokken hulporganisaties en de lokale overheid in beide steden. Op dit moment is onze inschatting dat er (nog) geen hulp nodig is. Er is hulp en voedsel aanwezig en de primaire verantwoordelijkheid zien wij bij de gemeenten.

De burgemeester van Amsterdam liet onlangs weten dat hij tien omringende gemeenten bereid heeft gevonden de asielzoekers tot eind dit jaar onderdak te bieden. We blijven de situatie in de tentenkampen nauw volgen; mochten de omstandigheden drastisch wijzigen, dan kan het zijn dat het Rode Kruis alsnog tijdelijke noodhulp komt bieden.