Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulp bereikt belegerde bevolking in Syrië
31 oktober 2012 |

Hulp bereikt belegerde bevolking in Syrië

Het internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan zijn er in geslaagd om medische goederen te leveren in de gebieden die momenteel het zwaarst worden getroffen. Zo hebben ze aan honderdduizenden Syriërs hulp kunnen verlenen. 

 

Medewerkers van het Internationale Rode Kruis  keerden vorige week terug naar Homs om hulp te verlenen, met name aan ziekenhuizen.  "Hoewel dit een zeer positieve ontwikkeling is, moet er nog veel meer worden gedaan", zegt Marianne Gasser, het hoofd van de Internationale Rode Kruisdelegatie in Syrië. "We moeten voorzichtig te werk gaan, want het is zeer riskant voor iedereen, vooral voor onze medewerkers en de Syrische Rode Halve Maanvrijwilligers die werkzaam zijn in de meest gevaarlijke gebieden."  Ook verschillende delen van Damascus, zoals Harasta en Sweida in het zuiden, werden bezocht.  Daar zitten momenteel veel vluchtelingen.

Medische voorzieningen

Met de medische voorraden die aan het al-Birr ziekenhuis in Homs zijn geleverd kunnen tussen de 50 en 100 gewonde patiënten behandeld worden.  Het al-Amin ziekenhuis ontving verdovingsmiddelen,  verband en infuusvloeistoffen van het Rode Kruis.  Daarnaast heeft het Rode Kruisteam  ook  Jwalek bezocht,  een dorpje 10 kilometer ten zuiden van Homs waar honderden vluchttelingen zitten.  Daar werden, naast voedsel, ook matrassen, dekens en schoolmaterialen uitgedeeld.  

Dialoog

Het Rode Kruis blijft bezorgdheid uitspreken over de burgers in Syrië.  Met name de bevolking van Homs, Aleppo, Idlib, Hama, Deir Ez-Zor en Damascus worden ernstig getroffen door de gevechten. Het is belangrijk dat de hulpverlening daar gehandhaafd blijft. Het Rode Kruis zal de dialoog met de Syrische autoriteiten, opgezet tijdens het vorige bezoek van Peter Maurer, doorzetten in de hoop dat daardoor de hulpverlening uitgebreid kan worden. 

Sinds het begin van het jaar is er door het Rode Kruis in Syrië aan meer dan een miljoen mensen voedsel uitgedeeld , een kwart miljoen mensen ontvingen essentiële huishoudelijke artikelen. In de omgeving van Damascus en Homs ontvingen meer dan een miljoen mensen water. Al anderhalf jaar werken Syrische Rode Halve Maanvrijwilligers, met gevaar voor eigen leven, om eerste hulp te verlenen, gewonden over te brengen of op een ander manier levens te redden. ‘Er is nog steeds een groeiende behoefte aan hulp’, zei mevrouw Gasser.

U kunt helpen!

Help mee en stort uw gift op giro 5125. Uw hulp is nog steeds hard nodig.