Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulp Rode Kruis bereikt miljoen vluchtelingen in Irak
9 september 2014 |

Hulp Rode Kruis bereikt miljoen vluchtelingen in Irak

Het Rode Kruis deelt voedsel, drinkwater en medische hulpmiddelen uit aan de vluchtelingen in Irak. De hulporganisatie heeft daarmee al meer dan één miljoen mensen kunnen bereiken.

Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht sinds de start van de gevechten in Irak in januari 2014. "Mensen die hun huis uit moesten vluchten, zijn alles kwijt. Al hun persoonlijke spullen, maar ook hun inkomsten. In de Koerdische regio schuilen mensen in scholen, verlaten gebouwen en zelfs tunnels. Zij hebben niet genoeg voedsel, water of andere basisbehoeftes. Ook hun toegang tot gezondheidsinstellingen is minimaal", zegt Alienor Bernard, delegatiehoofd van de Irakese Rode Halve Maan.  

Medische noodhulp

Vanwege het aanhoudende  geweld in Irak hebben duizenden gewonde en zieke mensen hulp nodig. Daardoor ligt er een enorme druk op de gezondheidsinstellingen. Het Internationale Rode Kruis zorgt voor medicijnen en andere medische benodigdheden zoals verband om de wonden te verbinden. Om alle mensen te kunnen voorzien in hun basisbehoeften haalt het Internationale Rode Kruis de hulpgoederen momenteel uit Jordanië, Turkije en Iran. 

Drinkwater

Het Rode Kruis werkt aan de uitbreiding van het aantal watervoorzieningen om mensen te kunnen voorzien van schoon drinkwater. Vluchtelingen in de verschillende gebieden krijgen water uitgedeeld watertrucks. Sinds begin 2014 heeft het Rode Kruis bijna 865.000 mensen, waarvan 200.000 vluchtelingen, voorzien van schoon drinkwater.  

irak.jpg

Bij de Mar Youssef kerk in Dahuk deelt de Irakese Rode Halve maan voedsel en dekens uit aan 300 families die zijn gevlucht vanuit Mosul.

Bescherming van gewonden en hulpverleners

Het Internationale Rode Kruis maakt zich zorgen over het aanhoudende geweld in Irak. De hulporganisatie dringt er bij verschillende partijen op aan zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht. Gewonden hebben recht op medische hulp. Gezondheidsinstellingen dienen beschermd en gerespecteerd te worden, zodat medisch personeel ongestoord kan werken.