Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Vietnam: hulp voor slachtoffers orkaan Wutip
11 oktober 2013 |

Vietnam: hulp voor slachtoffers orkaan Wutip

​Alweer meer dan een week geleden raasde orkaan Wutip over het huis van Vo Si Phuc, in de Vietnamese provincie Quang Binh. Phuc en zijn gezin had het geluk dat ze konden vluchten. Een paar minuten later stortte hun huis in als gevolg van de beukende wind en het stijgende water. Een berg modder en  puin is alles wat er van over is. Het Rode Kruis werkt met man en macht om slachtoffers zoals Phuc te voorzien van directe noodhulp én perspectief voor de toekomst.

80.000 families dakloos

Met windsnelheden van 117 km per uur bereikte orkaan Wutip op 30 september centraal Vietnam. Wutip is de sterkste orkaan sinds 2006. De schade  is enorm. In de provincies Quan Binh, Quang Tri, Thua Thien-Hue en Ha Tinh zijn meer dan 219.000 huizen vernield. Elektriciteit is uitgevallen, landbouwgrond is vernield en vee is omgekomen. Zo’n 80.000 families zijn dakloos en overnachten bij vrienden of familie. Of onder een tentzeil op de restanten van hun huis.

Herstel

“Wat mensen hun leven lang hebben opgebouwd, heeft het natuurgeweld in een paar uur uur tijd vernield”. Aan het woord is Michael Annear, vertegenwoordiger van het internationale Rode Kruis in Vietnam. “Vele van hen worstelen om hun leven weer op te pakken. Het zal maanden of zelfs jaren duren voordat ze van deze ramp hersteld zijn.”

Ook Phuc weet niet wanneer weer hij inkomsten heeft om zijn huis te herbouwen. Tot die tijd is zijn gezin volledig afhankelijk van de goede wil van hun buren voor onderdak en voedsel.

Hulp

Het Rode Kruis biedt hulp aan de zwaarst getroffenen. Families ontvangen drinkwater, dekens, muskietennetten, emmers en zeep. En contant geld om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Families die niet alleen hun huis, maar ook hun bronnen van inkomsten zijn verloren, ontvangen hulp om hun boerenbedrijf of winkeltje weer op te starten. 

 

 

vietnam.jpgMedewerkers van het Vietnamese Rode Kruis delen hulppakketten uit aan de zwaarst getroffen families.