Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpgoederen bereiken slachtoffers in Oost-Oekraïne
26 augustus 2014 |

Hulpgoederen bereiken slachtoffers in Oost-Oekraïne

Het Internationale Rode Kruis en de lokale Oekraïense afdeling van de noodhulporganisatie zijn erin geslaagd om hulpgoederen van de Oekraïense overheid af te leveren in het oostelijk deel van de Oekraïne.

De steden Starobilsk, Lysychansk and Sievierodonetsk in het oostelijk deel van de Oekraïne zijn voorzien van groente en fruit dat is verstrekt door de Oekraïense overheid.  Het voedsel heeft naar schatting 20.000 mensen, verblijvend in noodopvang en ziekenhuizen, bereikt.  Ook de hulpgoederen uit Rusland zijn in dit deel van de Oekraïne aangekomen, zij het met enige vertraging. Die ontstond doordat de Oekraïense autoriteiten aanvankelijk geen verklaring afgaven over het humanitaire doel van de goederen en er bovendien geen garantie was voor een veilige doorgang van hulpkonvooien.

Voedselschaarste in Loehansk

In de stad Loehansk is de nood nog altijd hoog. Beschietingen van woonwijken maken de situatie voor burgers en hulpverleners bijzonder gevaarlijk. "Telefoonlijnen en andere communicatiemiddelen in Loehansk werken niet", aldus  Laurent Corbaz van het Internationale Rode Kruis en hoofd van de operaties voor Europa en Centraal-Azië. "Informatie verkrijgen over de situatie ter plekke is een ingewikkelde zaak, maar het is overduidelijk dat de inwoners hulp nodig hebben. Voedsel en medicijnen zijn schaars, en de toegang tot schoon water is erg moeilijk."

Contactherstel

"We zien in Loehansk en andere getroffen gebieden een dringende behoefte aan eerste levensbehoeften, zoals voedsel en medische hulpmiddelen", vervolgt Corbaz. "Een driekoppig team van het Internationale Rode Kruis is in Loehansk om afspraken te maken over de veilige doorgang van Russische en Oekraïense hulpgoederen. Daarnaast zijn veel mensen hun dierbaren al weken kwijt doordat communicatiemiddelen vernietigd zijn. Contactherstel met familie heeft eveneens onze hoogste prioriteit."

Bescherming van civiele objecten

Onder de voortdurende gevechten dringt het Internationale Rode Kruis er bij de betrokken partijen op aan om burgers en burgerdoelen te ontzien en te stoppen met het gebruik van willekeurige wapens in het conflict: wapens waarmee geen onderscheid gemaakt wordt tussen militaire doelen of burgers en civiele objecten. Strijdende partijen mogen hun aanvallen bovendien niet richten op burgers, noch op woningen, scholen, medische voorzieningen, voertuigen, levensmiddelenopslag of drinkwaterinstallaties. Dat zijn bepalingen in het Humanitair Oorlogsrecht.