Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpgoederen richting drie Syrische steden
8 januari 2016 |

Hulpgoederen richting drie Syrische steden

​#ConflictSyrië – Het Rode Kruis kan de komende dagen weer humanitaire hulp verlenen in drie Syrische steden waar momenteel een groot gebrek is aan eten, drinkwater en brandstof. Door verschillende partijen is hierover overeenstemming bereikt waardoor het op dit moment mogelijk is de bevolking te helpen.

EvacuatieZabadani.jpg
 464 Syriërs zijn op 28 december geëvacueerd naar Libanon en Turkije. (Foto:  A. Alkhatib, ICRC)

“De Syriërs zijn ernstig verzwakt en bevinden zich in levensbedreigende situaties. Door het gebrek aan eten en drinken zijn ze vatbaar voor ziektes”, zegt hoofd Internationale Hulp Juriaan Lahr. Het Rode Kruis heeft toestemming gekregen om in 3 steden hulpgoederen uit te delen: Madaya, Kefraya en Foua. De voorbereidingen zijn in volle gang om de komende dagen eten, drinken, medicijnen en brandstof uit te delen. Ook zullen vrijwilligers mogelijk medische hulp verlenen.

Bewoners kunnen geen kant op

In de drie steden is er nauwelijks eten en drinken en door de belegering is het te gevaarlijk om te vluchten, de bewoners kunnen geen kant op. Drie maanden geleden zijn er voor het laatst door hulporganisaties goederen gebracht. “We zijn blij dat er nu overeenstemming is want de situatie is schrijnend”, zegt Lahr. De 5e winter van de Syrische conflicten is inmiddels aangebroken. Als de bevolking niet snel brandstof krijgt voor haar kachels, zal ze het koud en nog zwaarder krijgen.

464 mensen geëvacueerd

Op 28 december evacueerden Rode Kruis-vrijwilligers  464 mensen uit de moeilijk bereikbare en belegerde steden Madaya, Foua, Kefraya en Zabadani. De vrijwilligers zagen dat de situatie daar uiterst slecht is maar konden er geen hulpgoederen uitdelen. Ze evacueerden gewonde en zieke mensen samen met hun familieleden naar Libanon en Turkije. Daar kunnen ze voor langere termijn medische hulp ontvangen.

SARC-Syrië.jpg
  Vrijwilligers behandelen een peuter met een ontwrichte arm. De foto is genomen op een medische post in Zabadani oktober 2014.  (Foto: Ibrahim Malla, SARC)

Toegang gunnen

“Er moeten meer mogelijkheden komen om hulpgoederen uit te delen en medische zorg te bieden. Wij roepen de strijdende partijen op om ons vaker toegang te gunnen tot gebieden die gebrek hebben aan basisvoorzieningen”, aldus Lahr. 

Help de Syriërs!

De 5e winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83INGB0000006868 onder naamsvermelding van Syrië.