Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpverleners nog geen toegang tot Baba Amro
3 maart 2012 |

Hulpverleners nog geen toegang tot Baba Amro

​Het Rode Kruis heeft nog geen toegang gekregen tot Baba Amro, de wijk in Homs waar hulp hard nodig is. Ondanks het feit dat de hulporganisatie groen licht van de autoriteiten kreeg op donderdag. De hulpverleners hebben vrijdag in Homs overnacht, in de hoop en verwachting dat zij op zaterdag wel toegang zouden krijgen. Nu ziet het er naar uit dat zij voor de tweede dag op rij niet worden toegelaten tot Baba Amroe. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn nog steeds in onderhandeling met de Syrische autoriteiten.  

Statement van het Internationale Rode Kruis

Jakob Kellenberger, de hoogste baas van het Internationale Rode Kruis, heeft de situatie vrijdagavond zeer zwaar veroordeeld: "De inwoners van Baba Amroe hebben al weken geen noodhulp gekregen en dat is absoluut onacceptabel. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er een algemeen akkoord komt over een dagelijks staakt het vuren. De humanitaire situatie was al zeer ernstig, maar is nu nog veel slechter," aldus Kellenberger.

Konvooi met hulpgoederen

Vrijdagmiddag arriveerde een konvooi met hulpgoederen bij de stad Homs. Hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan stonden klaar om zo snel mogelijk de wijk in te gaan. De slachtoffers van het geweld zitten immers al dagen en soms weken zonder medische hulp. Er is bovendien een groot tekort aan voedsel en schoon drinkwater. De trucks met hulpgoederen, de ambulances en mobiele kliniek van het Rode Kruis werden echter niet toegelaten.