Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpverleners Rode Kruis gedood in Afghanistan
8 februari 2017 |

Hulpverleners Rode Kruis gedood in Afghanistan

​In Afghanistan zijn zes hulpverleners van het Rode Kruis gedood. Daarnaast zijn nog twee hulpverleners vermist. Deze hulpverleners waren met een hulpkonvooi onderweg om goederen af te leveren en werd aangevallen door onbekende gewapende mannen. Het Rode Kruis is diep geschokt door deze brute aanval op de dappere hulpverleners en leeft mee met hun familie en nabestaanden.

Medewerkers RK Afghanistan gedood_640_Website.jpgHet hulpkonvooi, bestaande uit drie chauffeurs en vijf hulpverleners, was op weg om hulpgoederen af te leveren in een gebied ten zuiden van de stad Shibergan. Het konvooi werd aangevallen door onbekende gewapende mannen.

UPDATE, 20.07 uur:​

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft besloten om de hulpverlening in Afghanistan voorlopig op te schorten. ,,Voordat we ons werk kunnen hervatten, moeten we eerst te weten komen wat er precies is gebeurd'', zegt Dominik Stillhart​ van het Rode Kruis. ​

Verachtelijke daad

"Dit is een verachtelijke daad. Niets kan de moord op onze collega's en goede vrienden rechtvaardigen,” zegt het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Afghanistan, Monica Zanarelli. "Op dit punt is het te voorbarig voor ons om de impact van dit verschrikkelijke incident op onze operaties in Afghanistan te bepalen. We willen elkaar als team ondersteunen bij het verwerken van deze onbegrijpelijke daad en het vinden van onze twee vermiste collega's," zegt Zanarelli.

Enorme tragedie

De voorzitter van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer over de aanval: "Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen wat lijkt op een opzettelijke aanval op ons personeel. Dit is een enorme tragedie. We zijn in shock. Deze medewerkers doen gewoon hun plicht en proberen onbaatzuchtig te helpen. Onze gedachten zijn bij de families en geliefden van onze collega’s die zijn gedood en worden vermist.”

Directeur-generaal Yves Daccord noemt de aanval op Rode Kruis-medewerkers de ergste in 20 jaar.   

​In strijd met oorlogsrecht

Aanvallen op hulpverleners, burgers en medisch personeel is in strijd met het humanitair oorlogsrecht (HOR)​. Het oorlogsrecht beschermt iedereen die niet deelneemt aan de strijd, zoals hulpverleners en medisch personeel. Strijdende partijen mogen deze personen niet rechtstreeks aanvallen. 

Conflict in Afghanistan

Het Rode Kruis in Afghanistan helpt mensen die lijden onder de gevolgen van het jarenlange conflict in dat land. In 2016 werd de hulpverlening al bemoeilijkt wegens toenemend geweld, groeiende onzekerheid en slechte toegankelijkheid van sommige gebieden. ​


 


Artikel delen?