Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Hulpverleners staan met lege handen" - Merlijn in Zimbabwe (5)
13 mei 2016 |

"Hulpverleners staan met lege handen" - Merlijn in Zimbabwe (5)

​#DroogteAfrika - Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels is in Zimbabwe om verslag te doen van de dreigende hongersnood in Afrika door droogte. Hij is verbaasd dat de mensen ondanks alle ellende toch de moed erin weten te houden. En ontroerd door de bevlogen Rode Kruis-vrijwilligers.

Zimbabwe-Ananiah-Rode-Kruis-Hulp.jpg
De hoogbejaarde Ananiah heeft geen familie meer. Hij is compleet afhankelijk van hulp van anderen. (Foto: Rode Kruis)

Vrolijk dansende en zingende Rode Kruis-hulpverleners ontvangen ons in het dorp. Ik krijg er kippenvel van. Daarom houd ik van Afrika! Ondanks alle ellende houden ze de moed erin, want ook de vrijwilligers zijn slachtoffer van de droogte. Ik vind de hulpverleners echte helden. Ze zetten zich in voor anderen zonder dat ze er iets mee verdienen. Hierdoor kunnen zij ook niet meer dan 1 maaltijd per dag eten.

"Vandaag heb ik helemaal niets gegeten"

Verboden water te halen voor dieren

Een van de Rode Kruis-hulpverleners is op 1 koe na al haar vee verloren door gebrek aan water en groen gras. Ook kan ze het schoolgeld voor haar kinderen niet meer betalen en de dam waar ze normaal water haalt is leeg. Bij de waterpompen staan inmiddels zulke lange wachtrijen dat het verboden is voor dieren water te halen, dus haar laatste koe heeft ook geen grote overlevingskans. Het lukt de mensen niet al het water mee te nemen. De enige manier om het te vervoeren is op hun hoofd en de pomp is vaak uren weg van hun huis.

Zimbabwe-Rode-Kruis-Ananiah-Hulp-Droogte.jpg
Ananiah zit voor zijn hutje terwijl hij praat met twee Rode Kruis-vrijwilligers. (Foto: Rode Kruis)

Ouderen, gehandicapten en zieken

Vandaag gaan we met de Rode Kruis-vrijwilligers mee op huisbezoek. Met zijn allen zitten we in de achterbak van hun auto, maar normaal lopen de Rode Kruis-hulpverleners naar hun cliënten. Soms wel 5 uur lang. De dames hebben de regio onderverdeeld en bezoeken de mensen die zichzelf niet kunnen redden: ouderen, gehandicapten en zieken. Deze mensen hebben normaal al een moeilijk bestaan, maar de droogte maakt het leven nog zwaarder voor hen. Tot nu toe haalden de hulpverleners geld op met lokale fondsenwerving, maar dit geld raakt op.

Lege handen

Tot hun verdriet staan de hulpverleners met lege handen, omdat ze geen geld meer krijgen. Ze zien de mensen die ze bezoeken steeds verder verzwakken en ziek worden. Ze hopen dat het Nederlandse Rode Kruis hen kan steunen, zodat hier verandering in komt. Tot die tijd helpen ze de ouderen en zieken door schoon drinkwater en hout voor ze te halen.

Zimbabwe-Zussen-Rode-Kruis-Hulp.jpg
 Deze twee zussen zijn allebei onwel. De ene heeft HIV en de andere is voor de helft verlamd. (Foto: Rode Kruis)

“Zonder haar hulp kan ik niet overleven”

We gaan langs bij de 92-jarige Ananiah. Hij zit op een krukje in de schaduw voor zijn hutje. Om het huis heen staan wat verdorde maïsplanten. Hij is volledig afhankelijk van de hulp van anderen, want hij heeft geen familie meer. Zelf water halen kan hij niet meer, de put is te ver weg. De 64-jarige Rode Kruis-hulpverlener Sethingwenya legt deze lange tocht voor hem af. “Zonder haar hulp kan ik niet overleven”, zegt Ananiah. “Van mijn buren krijg ik soms wat te eten, maar dat wordt steeds minder. Vandaag heb ik helemaal niets gegeten.” Hij maakt zich grote zorgen of hij binnenkort nog eten krijgt nu de situatie zo aan het verslechteren is door de klimaatverandering. 

"Zo'n oude dag gun je toch niemand"

Tuberculose, astma en aids

De Rode Kruis-hulpverleners bezoeken 103 mensen per week. De ziektes van de cliënten variëren van tuberculose, astma, hoge bloeddruk tot HIV en aids. Bij het volgende huisbezoek wachten wee oude dames ons op samen met een Rode Kruis-vrijwilliger. Zij staat op en begint in haar eentje te dansen op het erfje van de oude dames. Er verschijnt een glimlach op hun gezichten. De oude dames zijn zussen. De een kan haar benen niet meer gebruiken omdat ze eenzijdig verlamd is en de ander heeft HIV. Door een sleepspoor op het erf kan ik precies zien hoe de verlamde vrouw zich heeft verplaatst.

Zimbabwe-Zussen-Rode-Kruis-Hulp-Droogte.jpg De Rode Kruis-vrijwilliger zou eigenlijk vaker langs willen gaan bij de twee zussen. Helaas gaat dat niet. (Foto: Rode Kruis) 

Flauwvallen door te weinig voedsel

De kinderen van de zussen zijn vertrokken om geld te verdienen, maar ze hebben nooit meer wat van zich laten horen. Om in hun levensonderhoud te voorzien verkopen de dames noten. De Rode Kruis-hulpverlener plukt de noten van bomen in de buurt. De verkoop ervan loopt terug en de zussen hebben steeds minder voedsel. De jongste zus valt regelmatig flauw doordat ze te weinig eet. Iemand die haar helpt opstaan is er niet. “Ik zou graag vaker willen komen, maar de afstand is te lang en ik heb nog meer cliënten”, zegt de Rode Kruis-hulpverlener.

Zimbabwe-Zussen-Merlijn-Rode-Kruis-Hulp-Droogte.jpg
Merlijn is in gesprek met de twee zussen. Ze bieden hem noten aan. (Foto: Rode Kruis)

Fantastische vrouwen

Ik krijg een brok in mijn keel als ik afscheid neem van de twee zussen. Ze zijn erg hartelijk en ze staan erop dat ik hun noten proef. Hun enige bron van inkomsten. Ik koop een zakje en geef het aan de Rode Kruis-hulpverleners die inmiddels weer achterin de auto zijn gaan zitten. Dat is het minste wat ik kan doen voor deze fantastische vrouwen. Zo’n oude dag gun je toch niemand, denk ik terwijl ik naar de zussen zwaai.

Meer:
"Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)
Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)
"Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)
"Tegen deze droogte kan niemand op" - Merlijn in Zimbabwe (4)

Een zorgwekkende conclusie-Merlijn in Zimbabwe (6) 

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?