Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpverlening in Syrië gaat door
30 oktober 2014 |

Hulpverlening in Syrië gaat door

Sinds de start van het conflict in Syrië heeft het Rode Kruis samen met de Syrische Halve Rode Maan al miljoenen mensen geholpen. Elke maand kunnen meer dan een half miljoen mensen rekenen op eten en andere levensbehoeften.

De afgelopen maanden is er opnieuw volop gevochten in Syrië. Onder andere in de steden Quneitra en Dara'a zorgden de gevechten voor meer dan 100.000 vluchtelingen. "De situatie in Quneitra en Dara'a blijft instabiel", constateert Daphnée Maret, hoofd van de Internationale Rode Kruis delegatie die verantwoordelijk is voor de hulpactiviteiten in Syrië. In Dara'a heeft het Rode Kruis samen met de Syrische Halve Maan keukenspullen, kaarsen, zaklampen, handdoeken en emmers uitgedeeld aan meer dan 30.000 vluchtelingen. "Meer hulp aan Syrië is dringend nodig, omdat het aantal mensen dat op de vlucht slaat, blijft stijgen", aldus Maret.

syrie voedselhulp.jpg 

Vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan verdelen het brood dat vers van de bakkerij in Damascus in het vluchtelingenkamp is aangekomen.

Gevechten gaan door, maar de hulp ook

Ook in Damascus, Aleppo en Tartus is het Rode Kruis actief. In deze gebieden zijn meer dan 300 vrijwilligers betrokken bij het uitdelen van voedsel, het herstel van de watertoevoer en de verbetering van de gezondheidszorg. In Aleppo bijvoorbeeld heeft het Rode Kruis samen met de Syrische Halve Maan afgelopen week een hulpkonvooi van 39 vrachtwagens afgeleverd, met voedsel voor 95.000 mensen en dekens, kookspullen en matrassen voor 46.000 mensen. De kinderen kregen schriften, pennen en ander schoolgerei uitgedeeld. Ook is het Rode Kruis nog steeds actief met het contact leggen tussen mensen die elkaar door het conflict zijn kwijtgeraakt.

Feiten en cijfers

In september 2014 heeft het Rode Kruis in Syrië de volgende hulp geboden:

  • Meer dan 510.000 mensen zijn voorzien van voedsel in de volgende 10 gebieden: Damascus, Rural Damascus, Suweida, Quneitra, Dara'a, Homs, Hama, Tartus, Lattakia en Aleppo.
  • Bijna 30.000 vluchtelingen in vluchtelingenkampen zijn voorzien van dagelijkse maaltijden via gezamenlijke keukens die door de Syrische Rode Halve maan worden ondersteund.
  • Meer dan 140.000 vluchtelingen die getroffen zijn door de gevechten zijn voorzien van hygiënepakketten, dekens, matrassen, handdoeken, emmers, kaarsen, keukenspullen en andere levensbehoeften.
  • Tien mobiele klinieken van de Syrische Rode Halve Maan kregen geld en goederen. Deze klinieken kunnen aan meer dan 7.000 mensen hulp bieden.
  • Het Rode Kruis leverde medicijnen aan meer dan 5.000 chronisch zieken in Moadaminy, Damascus.

Lees het blog van Gijs de Vries over zijn bezoek aan Syrië in september 2014