Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanitaire hulp Madaya gepland op maandag
10 januari 2016 |

Humanitaire hulp Madaya gepland op maandag

​​​#ConflictSyriëHet Rode Kruis hoopt maandag 11 januari 2015 hulpgoederen uit te delen in Madaya. De hulp-operatie zal zo’n 2 dagen duren. “We gaan er zo veel mogelijk voedselpakketten, drinkwater, medicijnen en brands​tof uitdelen”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp. 

Hulpgoederen.jpg
  Hulpgoederen staan klaar om uitgedeeld te worden. (Foto: Olav A. Saltbones, ICRC) 

Onze hulpverleners proberen zoveel mogelijk mensen bereiken, maar 2 dagen is een zeer korte periode. We roepen op tot meer toegang”, zegt Lahr. De Syriërs zijn ernstig verzwakt en bevinden zich in een levensbedreigende situatie. Door het gebrek aan eten en drinken zijn ze vatbaar voor ziekten. Het Rode Kruis heeft toestemming gekregen om in 3 steden hulpgoederen uit te delen: Madaya, Kefraya en Foua. De hulp-operatie die maandag waarschijnlijk begint in Madaya zal zo’n 2 dagen duren. Vrijwilligers delen daar eten, drinken, medicijnen en brandstof uit.  

Schrijnende situatie

In de drie steden is er nauwelijks eten en drinken en door de belegering is het te gevaarlijk om te vluchten, de bewoners kunnen geen kant op. Drie maanden geleden zijn er voor het laatst door hulporganisaties goederen gebracht. “We zijn blij dat er nu overeenstemming is want de situatie is schrijnend”, zegt Lahr. De 5e winter van de Syrische conflicten is inmiddels aangebroken. Als de bevolking niet snel brandstof krijgt voor haar kachels, zal ze het koud en nog zwaarder krijgen.

Kwetsbare kinderen

“Er moeten meer mogelijkheden komen om hulpgoederen uit te delen en medische zorg te bieden. Vooral voor kinderen is het gevaarlijk om zo lang geen eten en drinken te hebben. Hierdoor kunnen ze een achterstand oplopen en later problemen krijgen op school”, zegt Lahr. Door de instabiele situatie in Syrië is het echter niet zeker of de hulp-operatie op maandag daadwerkelijk gaat lukken. ​

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.