Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanitaire principes zijn niet onderhandelbaar in Syrie
15 februari 2014 |

Humanitaire principes zijn niet onderhandelbaar in Syrie

Zonder respect voor humanitair oorlogsrecht en de humanitaire principes zijn zinvolle hulp en bescherming in Syrie onmogelijk. Dat zegt Peter Maurer, president van het Internationale Rode Kruis, in een statement op zaterdag.

De hulporganisatie is blij met ieder persoon die zich de afgelopen tijd in veiligheid heeft kunnen brengen, maar maakt zich ook erg zorgen over de omstandigheden waaronder die evacuaties plaatsvonden, net als om de vele mensen die nog steeds vastzitten in andere belegerde steden of gebieden.

Zinvol en effectief

Maurer benadrukt in zijn statement dat hulp pas zinvol en effectief is als alle betrokken partijen die hulp ondersteunen. Dat betekent meer dan eenmalige distributies: het vereist herhaaldelijke toegang tot gebieden in het conflictgebied en vrij contact met de getroffen bevolking om echt goed te kunnen bepalen wat de noodzakelijke behoeften zijn. Het betekent ook dat een wapenstilstand zo lang van kracht blijft als nodig is om te onderhandelen over toegang.

Evacuaties

Het evacueren van burgers is erg belangrijk. Maar ook burgers die, om wat voor reden dan ook, er voor kiezen om thuis te blijven moeten zich beschermd weten door het humanitair oorlogsrecht en mogen niet worden aangevallen. Iedereen die ontheemd is heeft recht op onderdak, hygiene, gezondheid, veiligheid en voeding.

Voorwaarden

Maurer: "Het Internationale Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen bij nieuwe evacuaties van Syrische burgers, maar alleen als de omstandigheden voldoen aan de vaste voorwaarden: alle partijen moeten garanderen dat onze teams, én die van SARC, te allen tijde veilig toegang hebben – en wij zullen alleen hulp verlenen als die evacuatie voor iedereen vrijwillig plaatsvindt."

Lees hier de vertaling van het volledige statement van Peter Maurer.