Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanitaire situatie in noorden van Syrie is verslechterd
10 februari 2016 |

Humanitaire situatie in noorden van Syrie is verslechterd

#ConflictSyrië – Het Internationale Rode Kruis heeft besloten meer steun te geven aan de bevolking in de provincie Aleppo. De toenemende gevechten hebben de humanitaire situatie nog meer verslechterd.              

Aleppo1.jpg
  De zware gevechten in Aleppo zorgen voor een schrijnende situatie voor de bevolking. (Foto: IFRC)

Rond de 50.000 mensen zijn ontheemd geraakt in Aleppo door de toename van gewapende conflicten. Het gaat met name om de noordelijke gebieden van de provincie. “De gevechten en de extreem lage temperaturen vormen een groot probleem voor de bevolking. Bovendien is er tekort aan voedsel, water en onderdak. De Syriërs proberen te overleven in deze slechte omstandigheden, maar dat is bijna niet te doen”, zegt Marianne Gasser, hoofd van het Rode Kruis in Syrië.

Watertanks, voedsel en geneesmiddelen

De afgelopen dagen hebben we voedsel aan 10.000 gezinnen geleverd. Daarnaast hebben we watertanks gestuurd naar een gebied ten noorden van Aleppo waar naar schatting 10.000 ontheemden zijn aangekomen. De komende dagen zullen we nog meer hulp leveren, waaronder geneesmiddelen.

Watertoevoer afgesneden

De burgers in de stad Aleppo zijn ook zwaar getroffen omdat de watertoevoer is afgesneden. Daarnaast is er een gebrek aan brandstof en elektriciteit. “De situatie is schrijnend”, aldus Gasser.

Toegang krijgen ingewikkeld

Het is moeilijk voor de vrijwilligers om hulpgoederen te leveren omdat sommige aanvoerroutes zijn afgesneden door het toenemende geweld. Bovendien is het ingewikkeld om toegang te krijgen tot de getroffen gebieden. Gasser: “We werken nauw samen met het Syrische Rode Halve Maan en de lokale overheden. De komende dagen blijven we ons best doen om meer hulp te leveren.”

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.