Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanitaire situatie verslechtert in Mali
17 januari 2013 |

Humanitaire situatie verslechtert in Mali

Door het aanhoudende conflict tussen het nationale leger en gewapende groepen is de humanitaire situatie in Mali verslechterd. Veel gezinnen in Konna en Amba zijn naar het zuiden van het land gevlucht. Op zoek naar een veiliger heenkomen. Sommigen trekken naar buurlanden. Het Rode Kruis biedt noodhulp in de vorm van voedsel, kleding en medische zorg.

Gastgezinnen
De meeste mensen krijgen onderdak bij gastgezinnen, die ze eten en drinken geven. Deze nieuwe stroom vluchtelingen verergeren volgens het Rode Kruis de toch al zware levensomstandigheden van ontheemden en bewoners. Het Rode Kruis gaat daarom de hulpverlening voor de getroffenen van het conflict in het noorden van het land en in de Mopti regio uitbreiden. Daarbij gaat het vooral om voedselhulp, medische zorg en schoon drinkwater.
Oorlogsrecht
Het Rode Kruis wijst alle strijdende partijen erop dat ze de regels van het internationaal humanitair oorlogsrecht moeten respecteren. Een van die regels is om de burgerbevolking die niet deelneemt aan de gevechten te beschermen en niet in het conflict te betrekken.
​​