Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanity House geeft een stem aan het menselijke verhaal achter rampen en conflicten
21 september 2010 |

Humanity House geeft een stem aan het menselijke verhaal achter rampen en conflicten

Wat betekent het om te moeten (over)leven in een gebied waar oorlog heerst of waar een (natuur)ramp heeft plaatsgevonden? Verstoten van huis en haard, vaak op de vlucht en aangewezen op noodhulp. In het nieuwe Humanity House horen, zien en beleven bezoekers de persoonlijke verhalen achter rampen en conflicten. Met een ‘experience’ die indruk maakt en met een gevarieerd programma van exposities, lezingen, debatten, films en educatieve activiteiten. Op 9 december opent het Humanity House feestelijk de deuren aan de Prinsegracht te Den Haag.

 
Het Humanity House wil kinderen, jongeren en volwassenen aan het denken zetten en inspireren. Met een ervaringsreis door het gebouw laat het Humanity House bezoekers aan den lijve ondervinden wat het is om in een conflictsituatie of tijdens een ramp te moeten overleven en afhankelijk te zijn van noodhulp. Ook is in het Humanity House te zien hoe humanitair oorlogsrecht – kort gezegd de ‘spelregels’ bij oorlog – wordt ingezet om menselijk lijden in gewapende conflicten te beperken. Bij een actuele ramp, zoals onlangs in Pakistan, zal het Humanity House in de toekomst dé plek zijn waar publiek up-to-date informatie kan vinden over de situatie ter plekke.
 
Daarnaast wordt het Humanity House een (inter)nationaal toonaangevend onafhankelijk en onpartijdig debatplatform voor mensen en organisaties die zich met deze thema’s bezighouden. Het Humanity House nodigt dan ook uiteenlopende organisaties uit zich als partner aan het platform te verbinden.
 
Lisette Mattaar is per 1 augustus 2010 directeur van het Humanity House. Zij werkte hiervoor als Directeur Conceptontwikkeling bij Red Concepts. Haar plannen zijn ambitieus. Mattaar: ‘Het Humanity House wil mythes ontrafelen, dilemma’s aankaarten en discussies starten, bijvoorbeeld over de efficiëntie van noodhulp of de vraag wat onze verantwoordelijkheid is om voor anderen te zorgen. Het Humanity House is daarom meer dan een museum of debatcentrum alleen’.
 
Het Humanity House is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en wordt ondersteund door de gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.
 

Openingsmaand

Rondom de opening organiseert het Humanity House de gehele maand december verschillende activiteiten; debatten, verhalenvertellers, Café Humanitair en kinderactiviteiten in de kerstvakantie. Het complete programma verschijnt in november op de website.
 
Meer informatie: www.humanityhouse.org (vernieuwde website is vanaf begin november online)​