Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ibrahim kwam uit Ghana: "Ik ben de enige hoop voor mijn broertjes"
10 september 2015 |

Ibrahim kwam uit Ghana: "Ik ben de enige hoop voor mijn broertjes"

#Vluchtelingen -  “Er wordt veel gevochten in mijn land. Ik weet niet anders, de situatie was al zo toen ik geboren was.” Ibrahim Karim komt uit Ghana. Een paar jaar geleden besloot de 25-jarige jongen dat hij moest vluchten voor het geweld.  “Anders zou ik ook doodgaan”.

Ibrahim 615.jpg

Ibrahim (midden) vult zijn dagen noodgedwongen met wachten. De hoop op een baan geeft hij niet op. Foto: Iris van Deinse​

 

Ghana is al jarenlang in de greep van regelmatig oplaaiend geweld tussen rivaliserende stammen. Met vele onschuldige slachtoffers als gevolg. Ibrahim verloor zijn moeder en twee broers. Met pijn in zijn hart verliet hij zijn thuisland. Zijn twee jongere broers moest hij achterlaten. “Maar ik doe het voor hen. Er moet geld in het laatje komen, zodat zij hun school kunnen afmaken. Zonder school ben je niets in Ghana.”


Uitgebuit

Met niet meer dan de kleding aan zijn lijf en wat losgeld op zak begon Ibrahim’s reis. Zonder een idee te hebben waarheen. “Het maakte me niet zo veel uit in welk land ik terecht zou komen. Ik zocht veiligheid en werk, zodat ik ook mijn broertjes kon helpen.” Tijdens zijn vlucht werd hij uitgebuit. Ibrahim werkte, maar kreeg niets betaald. Geld om naar zijn broers te sturen was er dus niet. Uiteindelijk belandde Ibrahim in een boot die vol met vluchtelingen richting Italië dobberde.


Ibrahim zit nu in een Italiaanse vluchtelingenkamp in Settimo Torinese, vlakbij de stad Turijn. Hij is veilig, en hoopt nu nog op een baan. “Ik ben de oudste zoon en moet mijn jongere broers beschermen. Ik ben hun enige hoop op een toekomst.”

 

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.