Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik ben een beetje meer mens geworden"
30 september 2015 |

"Ik ben een beetje meer mens geworden"

​EersteHulpPost - Thecla verzorgde vluchtelingen op de Eerste Hulp-post in Ter Apel. Ze is verpleegkundige bij Mappa Mondo samen met haar collega Annemarie. Beide vrijwilligers namen de avond- en nachtshift voor hun rekening. Thecla deelt met ons haar indrukwekkende ervaringen.

Ter Apel_Thecla en Annemarie (2)1.jpg
De drukte tijdens hun shift was groot, maar door hun positieve instelling hebben Annemarie en Thecla veel vluchtelingen kunnen helpen.

"De beelden die we dagelijks op de televisie zien werden ineens werkelijkheid. Overal zaten mensen, lagen mensen of kwamen mensen aangelopen. We zaten in een grote hal met veel tafels en stoelen en er was een slaapzaal vol met stapelbedden. Om ons heen zagen we slapende kinderen, vermoeide gezichten, maar vooral gelatenheid onder de mensen. Het maakte een enorme indruk op ons."

Benauwdheid en kiespijn

"Onze dienst was erg druk. Er kwamen mensen naar de EHBO-post met hoofdpijn, benauwdheid, kiespijn en jeuk. We ontfermden ons over een jongetje dat uit een stapelbed was gevallen, een baby met diarree, een autistische jongen die natuurlijk niets van de situatie begreep, een verwarde man en een gezin met 5 kinderen waarvan de jongste 2 maanden oud was. Annemarie en ik probeerden hen gerust te stellen met een praatje. We lieten door vriendelijk te lachen merken dat we met iedereen meevoelden. Gelukkig kregen we veel lachjes terug."

In deze 24 uur heb ik nog meer respect gekregen voor mensen

"Respect voor de beveiliging die alle mensen gemoedelijk en onvermoeibaar te woord stond. Respect voor de mensen van het COA die handen en voeten te kort kwamen deze stroom vluchtelingen een onderkomen en eten te geven. Respect voor de EHBO-ers van het Rode Kruis die alle vluchtelingen hartelijk ontvingen. Respect voor mijn collega Annemarie met wie ik mijn verhaal kon delen waardoor het naast een indrukwekkende ook een hele leuke ervaring was. En natuurlijk respect voor de vluchtelingen die dit avontuur begonnen met hoop op een betere en veiligere toekomst. Zelf ben ik in deze dagen een beetje meer mens geworden!"

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.