Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik had niet verwacht dat hier zoveel mensen zouden liggen"

Jochem.jpg 

     Jochem is druk bezig de wandelaars met zere spieren en blaren te helpen. (Foto: Eline van den Hout) 

"Ik wist van tevoren welke werkzaamheden ik zou doen, maar ik had niet verwacht dat hier zoveel mensen zouden liggen. De inzet van de EHBO'ers is echt enorm!", zegt Jochem terwijl hij wijst naar de rijen bedden met gewonde wandelaars. Tientallen hulpverleners zijn druk bezig met het behandelen van de blaren. Jochem loopt een dag mee als stagiair met de EHBO'ers in het behandelcentrum bij de start- en finishplaats van de Nijmeegse Vierdaagse. Voor zijn studie had hij een maatschappelijke stage nodig en toevallig kende hij iemand bij het Rode Kruis die dat voor hem wilde regelen.


Niet vies

"Ik wil graag sportleraar worden en dan heb je EHBO nodig. Deze stage is dus erg toepasselijk", legt Jochem uit. De werkzaamheden die hij mag uitvoeren zijn divers. Hij heeft onder andere spieren gekoeld. "Er komen veel wandelaars binnen met pijnlijke spieren. Die begeleid ik naar een stoel en vervolgens pak ik een zakje ijs om de zere plek te verkoelen. Daarna haal ik er iemand bij die bepaalt welke behandeling de persoon nodig heeft." Naast zakjes ijs op benen en voeten leggen, helpt Jochem mee met blaren prikken. "Vandaag heb ik tientallen voeten en benen vastgehouden, best leuk om te doen. Ik vond het niet echt vies." 

Kermen van de pijn

Jochem heeft veel emotionele wandelaars gezien. "Een hoop mensen die binnenkomen zijn verdrietig, omdat ze niet verder kunnen. Sommigen kermen van de pijn, dat maakt wel indruk op me", zegt hij. "Maar ik relativeer het door tegen mezelf te zeggen dat de mensen er zelf voor hebben gekozen om mee te doen met de Nijmeegse Vierdaagse. Ze hadden het kunnen zien aankomen". Of Jochem vrijwilliger wil worden bij het Rode Kruis weet hij niet. In ieder geval vindt hij het een interessante dag. "Het is een mooie en leerzame ervaring om het Rode Kruis te helpen", zegt Jochem. "De vrijwilligers doen goed werk tijdens dit grote evenement."