Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)
11 mei 2016 |

"Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)

#DroogteAfrika – Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels is in Zimbabwe om verslag te doen van de dreigende hongersnood in Afrika door droogte. Hij bracht een bezoek aan oma Sithunyiwe. Zij zorgt in haar eentje voor haar 7 kleinkinderen. Het is een zware taak voor haar, want ze heeft grote problemen met haar gezondheid. 

Rode Kruis-Zimbabwe-Droogte.jpg
 In haar eentje zorgt Sithunyiwe voor 7 kleinkinderen. (Foto: Rode Kruis)

“Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier”, zegt de 71-jarige Sithunyiwe. Met tranen in haar ogen ontvangt ze ons in het dorpje Svondo, in het Chivi district. Ze woont hier met haar 7 kleinkinderen in een hutje. Voor ze met ons een gesprek begint wil ze eerst samen bidden.

Zorgen voor 7 kleinkinderen

Sithunyiwe is een fragiele vrouw. Ze loopt moeilijk en draagt een doek om haar arm om verwondingen mee af te dekken en ontstekingen te voorkomen. Geld om zich te laten behandelen heeft ze niet. Daarnaast heeft ze HIV. Gelukkig zijn medicijnen gratis beschikbaar, maar ze moet deze wel drie keer per dag voor het eten slikken om te voorkomen dat ze aids krijgt. Naast haar gezondheidsproblemen heeft Sithunyiwe een zware taak. Ze zorgt in haar eentje voor 7 kleinkinderen.

Rode Kruis-zimbabwe-hulp-droogte.jpg
 Elke dag eten eet de familie dezelfde maaltijd. (Foto: Rode Kruis)

Compleet afhankelijk van de buren

4 kleinkinderen van Sithunyiwe hebben geen ouders meer. Zij zijn overleden aan aids. Van de anderen is alleen de moeder nog in leven, maar zij is vertrokken om als prostituee geld te verdienen voor de familie. Niemand weet waar ze is of wanneer ze terugkomt. De familie is compleet afhankelijk van de hulpbereidheid van de buren. Zij delen hun eten met de familie, waardoor Sithunyiwe een maaltijd per dag kan bereiden. De buurjongen van 17 luistert mee met ons gesprek. Verdrietig vertelt hij dat hij niet meer naar school kan omdat al het geld opgaat aan voedsel.

Rode Kruis-zimbabwe-waterput.jpg
 Het is zwaar werken om water te krijgen uit de pomp. (Foto: Rode Kruis)

Opgezwollen buikjes

Elke dag eten Sithunyiwe en haar kleinkinderen dezelfde maaltijd: pap gemaakt van maïs met een soort spinazie. Voor de kinderen is deze maaltijd te eenzijdig. De kleinste kinderen, die het dichtst tegen hun oma aanzitten, hebben opgezwollen buikjes door het tekort aan voedingsstoffen. Tijdens het gesprek komen hun oudere broertjes van school. Ze dragen versleten uniformen. De leraren hebben besloten dat de kinderen gratis naar school mogen omdat hun oma geen geld heeft om hiervoor te betalen. Zij hebben geluk, want steeds meer klasgenootjes moeten noodgedwongen stoppen. De school kan helaas niet voor iedereen het onderwijs betalen.


Zimbabwe-Rode-Kruis-Hulp.jpg
  Tanaka draagt een emmer water op zijn hoofd. Hij is net naar de pomp geweest. (Foto: Rode Kruis)

Kinderen helpen met het huishouden

Als de kinderen uit school komen moeten ze hun oma helpen met het huishouden. Ze werken op het land of halen water bij de put. Samen met het 13-jarige jongetje Tanaka lopen we naar de put verderop in het dorp. Met twee andere jongetjes hangen we aan de hendel van de pomp om het water eruit te krijgen. Het duurt even voordat het water eruit komt. Met de zware emmer op zijn hoofd loopt Tanaka terug naar huis.

Rode Kruis-Zimbabwe-Filmen-Droogte.jpg
 Merlijn interviewt Tanaka. (Foto: Rode Kruis) 

Spelen met een autoband

“Wat doe je het liefste als je vrij bent?” vraag ik aan Tanaka. Hij loopt naar het hutje en haalt er een autoband uit. Met veel plezier rolt hij hem in het rond. Ik vraag me af wat er van dit jongetje moet worden als hij zijn oma kwijtraakt. In Zimbabwe staan veel kinderen er alleen voor omdat hun ouders zijn overleden aan aids. Ik hoop dat Tanaka dit lot bespaard zal blijven.

Meer:
"Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)
Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)
“Tegen deze droogte kan niemand op”- Merlijn in Zimbabwe (4) 

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?