Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik maak me zorgen over Nepalezen die nu nog geen huis hebben" - Blog Bastiaan
30 juli 2015 |

"Ik maak me zorgen over Nepalezen die nu nog geen huis hebben" - Blog Bastiaan

​#AardbevingNepal - Rode Kruis-hulpverlener Bastiaan Vuijk is net terug uit Nepal. Hij hield zich een maand lang bezig met de distributie van hulpgoederen. De noodhulp heeft de situatie voor de Nepalezen verbeterd, maar er komen grote problemen aan.

MeisjesNepal.jpg          Door het regenseizoen zijn vele dorpen niet te bereiken. Sommige mensen hebben nog steeds geen huis.

“Hulporganisaties hebben een hele infrastructuur opgebouwd. De distributie van hulpgoederen gaat daarom veel soepeler dan 3 maanden geleden, toen de aardbeving net had plaatsgevonden. Daarnaast is er in kaart gebracht waar de noden het hoogst zijn, dus we weten precies waar we de hulpgoederen naartoe moeten brengen. Helaas is het regenseizoen nu begonnen, wat ervoor zorgt dat de afgelegen gebieden haast niet te bereiken zijn.

Door de aardbeving en de vele naschokken, die nu ook nog plaatsvinden, is de grond op de steile hellingen van het Himalaya gebergte losgeraakt. Dit spoelt nu mee naar beneden door de heftige regenbuien. Deze aardverschuivingen hebben ervoor gezorgd dat vele wegen zijn geblokkeerd. Inmiddels hebben er nu een kleine 6.000 aardverschuivingen plaatsgevonden. Afgelegen gebieden zijn vaak alleen lopend te bereiken."

rugbepakking.jpg
      Nepalezen lopen uren door de bergen met zware bepakking op hun rug. Vaak regent het ook nog hard, omdat het regenseizoen is.

Uren lopen met 40 kilo

"Wat echt indruk op mij heeft gemaakt zijn de lange afstanden die de Nepalezen afleggen om pakketten op te halen bij de distributiecentra. Ze lopen vaak uren achter elkaar en gaan vervolgens terug de bergen in met 40 kilo aan spullen op hun rug. Heel zwaar. Vaak moeten ze ook nog in de open lucht overnachten omdat ze geen geld hebben voor een herberg. Hoewel ik de Nepalezen niet versta kon ik de dankbaarheid van hun gezichten aflezen wanneer ik hen een pakket gaf. Ze hebben vaak helemaal niets meer, dus ze zijn ontzettend blij wanneer ze hulpgoederen krijgen.

Niet alleen goederen zijn nodig, psychosociale hulp is ook van belang. Eén van de stille rampen die rondwaren in Nepal zijn de trauma’s. Mensen hebben tijdens de aardbeving afschuwelijke dingen gezien en zijn geliefden kwijtgeraakt. Ik sprak een man die mij een heftig verhaal vertelde. Zijn grootmoeder had een trauma en was hierdoor in coma geraakt. Binnenkort zal ze sterven. Dit greep mij erg aan."

Bastiaan Vuijk.jpg

         Bastiaan bewondert de Nepalezen om hun doorzettingsvermogen. Velen zijn alles kwijtgeraakt.

Komende winter wordt problematisch

"Waar ik me vooral zorgen over maak zijn al die mensen die nu nog geen huis hebben. Zeker wanneer de winter in aantocht is. Het regenseizoen, dat de hulpverlening erg belemmert, eindigt in september. Dan hebben de Nepalezen alleen nog oktober om zich voor te bereiden op de winter. Dat is een zeer korte periode en de winters in Nepal zijn heel streng. Vooral de mensen die dan nog geen huis hebben gaan enorm kou lijden. Voor de getroffen mensen die in de bergen wonen zonder goede huisvesting zal het heel moeilijk worden om de winter door te komen. 

Overwinteren in Nepal 

Het is mogelijk dat velen naar de steden gaan om daar te overwinteren. In Nepal is echter geen sociaal vangnet, mensen worden aan hun lot overgelaten. Schrijnende situaties liggen op de loer. De komende winter kan nieuwe en grote problemen opleveren. We proberen er alles aan te doen om oplossingen te zoeken, maar meer hulp is zeker nodig. Een arm land als Nepal kan deze situatie niet alleen oplossen."