Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik stond tot aan mijn nek in het water"
4 maart 2015 |

"Ik stond tot aan mijn nek in het water"

​#OverstromingMalawi Water- en sanitatiespecialist Jan Heeger werkt hard om de slachtoffers van de overstroming in Malawi hygiëne en water te bieden. Al snel merkt hij dat dit zeer ingewikkeld is. Bovendien wordt hij overvallen door de dramatische verhalen over de Malawianen.  

"Overvallen door ontroering kijk ik uit het raam van de hulpverleningswagen. Er is zo veel verwoest! Ik zie kapotte huizen, ingestorte bruggen en weggespoelde landbouwgronden. Zeven uur 's ochtends ben ik met vijf collega's vertrokken richting Mulolo. Het is een lastige rit. Doordat het water met enorm veel geweld uit de bergen naar beneden is gestroomd, zijn de  onverharde wegen slecht begaanbaar. Uiteindelijk komen we na een uur of twee aan bij een school in Mulolo waar veel moet gebeuren.

Foto bij Krokodillenblog.JPG
 Sommige mensen stonden twee dagen lang in het water. Een aantal daarvan zijn op gruwelijke wijze gestorven.

Opgegeten door krokodillen

De Malawianen gebruiken de school als toevluchtsoort en overnachtingsplek. Ze hebben hun onderkomen gezocht in de klaslokalen. Ze vertellen ons hartverscheurende verhalen over mensen die twee dagen lang in het water hebben gestaan. Een aantal van hen zijn zelfs opgegeten door krokodillen. Ik probeer me over deze verschrikkelijke gebeurtenissen heen te zetten en me op mijn werk te concentreren.

We hebben een hoop te doen in de school. Gelukkig zijn er nog behoorlijk wat toiletten, maar de handpompen voor water zijn slecht onderhouden. Met mijn collega Kingsley overleg ik wat we eraan kunnen doen om te voorkomen dat de pompen helemaal  kapot gaan. We besluiten naast het repareren van de pompen ook om training te geven aan het plaatselijke watercomité. We proberen het comité bij te brengen dat ze waterpompen moeten onderhouden. Op die manier zullen ze in de toekomst minder snel kapot gaan.

PICT0247.JPG
 Handwaterpompen zijn van groot belang omdat elektriciteit schaars is sinds de overstroming. Het ziekenhuis kampt met elektriciteitsproblemen, maar bovendien is de handwaterpomp stuk.

Ziekenhuis in problemen

We nemen afscheid van de school en rijden naar het ziekenhuis in de buurt. Daar informeren we of er gezondheidsproblemen zijn zoals diarree of eventueel een cholera-epidemie. Met open armen worden we ontvangen door het personeel. Ze vertellen ons dat malaria het grootste probleem is. Verder is het ziekenhuis ook getroffen door de overstroming. Er heerst bijvoorbeeld een schaarste aan drinkwater. Een deel van de waterleidingen is weggespoeld en de pomp van de waterput werkt niet meer goed. Dit komt omdat er geen elektriciteit is sinds de ramp. Alleen met behulp van een generator kunnen ze pompen. Deze generator gebruikt echter 200 liter diesel per dag, dus dat is voor een klein ziekenhuis moeilijk vol te houden. In ieder geval repareren we een kapotte handpomp, zodat daaruit wel water is te krijgen.

 PICT0246.JPG Kinderen die hun huis zijn verloren hebben het erg koud. Het is moeilijk voor hen om warmte te vinden want op een hoop plaatsen is het nat en modderig.

"Mijn kinderen hebben het erg koud"

Mijn collega John Sparrow sprak een gezin dat zich in een kerk schuilhoudt. "Ik zat tot aan mijn nek in het water," vertelt Eliza Kambewa. Samen met haar man en vijf kinderen vluchtte ze naar een kerk toen het water hun huis binnenstroomde. Kambewa: "Het water heeft alles van ons afgenomen. De oogst is weg en onze kippen en geiten zijn ook verdronken." Het Rode Kruis helpt de familie. Ze hebben Kambewa bloem, sojabonen, olie, suiker en zout gegeven. "Ik zou niet weten wat ik zonder het Rode Kruis had gemoeten," zegt Kambewa. Ze maakt zich wel veel zorgen om haar kinderen. "Ze hebben het erg koud. Ze proberen warm te blijven in oude zakken, maar die helpen echt niet goed genoeg."

De verhalen over de slachtoffers zijn verschrikkelijk. We doen ons best om hen te helpen. De ramp is echter zo ontzettend groot dat er meer geld nodig is om bijvoorbeeld de water- en sanitatievoorzieningen te verbeteren. We moeten echt voorkomen dat er een cholera-epidemie uitbreekt, anders zijn we nog verder van huis."