Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Ik word blij van de happy showers"
9 maart 2015 |

"Ik word blij van de happy showers"

​#Ebola - Nog steeds stromen de patiënten binnen in het Kono Ebola Treatment Centre. Hulpverlener Willeke Gerritsen heeft het er druk mee. Het gebruik van grote hoeveelheden chloor maakt het werk zwaar. Toch geeft het haar ook veel voldoening, omdat ze 'happy showers' mag uitdelen.

Kono5.JPG     Deze oranje netten scheiden het deel met een hoog risico op ebola van het deel met een laag risico. Ik verblijf in het gebied waar het risico op ebola laag is, dus ik hoef geen pak aan.

"De tijd vliegt hier voorbij in het Kono Ebola Treatment Centre (ETC). Ik heb ontzettend veel te doen. Als Community Health Mobiliser (CHM-er) steun ik patiënten en hun families. Samen met de andere CHM-ers in mijn team ga ik met hen in gesprek. Om geen risico te lopen op een besmetting is er een veiligheidszone van twee meter breed gecreëerd tussen ons en de patiënten. Dat is ver genoeg om besmetting te voorkomen en dichtbij genoeg om elkaar te kunnen verstaan. Dit behandelcentrum heeft ook een gespreksruimte voor patiënten en hun familie. Via de doorzichtige hekken kunnen zij met elkaar praten en houden wij een oogje in het zeil. Waar nodig geven we voorlichting. Een PPE (beschermend pak) hoef ik niet aan. Ik verzorg de patiënten namelijk niet als verpleegkundige.

Suspect, probable en confirmed

Elke dag zijn hier zo'n 12 tot 15 patiënten in behandeling. De patiënten zijn verdeeld in suspect, probable en confirmed. In de groep 'suspect' zitten mensen die symptomen hebben van ebola. Bij hen doen we een bloedtest om te kijken of ze daadwerkelijk het virus hebben. Groep twee heet 'probable'. Deze mensen zijn in contact geweest met ebola-patiënten en mogelijk besmet geraakt. Als daadwerkelijk is bewezen dat ze ebola hebben, zijn ze 'confirmed'. Dit betekent dat de bloedtest positief was.

Happy shower

Gelukkig zijn er ook patiënten die genezen. Deze mensen krijgen een 'happy shower' en een certificaat waarop staat dat ze ebola-negatief zijn. Dit geldt hetzelfde voor patiënten die een andere ziekte hebben dan ebola. Er zijn namelijk ziektes met dezelfde symptomen. Deze mensen krijgen ook een 'happy shower' en een cerfiticaat, anders mogen ze het ziekenhuis niet in voor verdere behandeling van hun ziekte.  Pas als alle bloedtesten negatief zijn, komen patiënten in aanmerking voor een 'happy shower'. Deze bestaat uit twee douches. De eerste douche is met chlorine en de tweede met water en zeep. Vervolgens krijgen ze het certificaat waarop staat dat ze geen ebola meer hebben.

Kono2.JPG 

Dit is de begraafplaats waar we de overleden patiënten liggen. Als patiënten overleden zijn, kunnen ze nog steeds ebola overbrengen. Daarom volgen we tijdens begrafenissen een streng protocol.

Spullen vernietigd en kleding verbrand

De patiënten die ebola hadden en genezen zijn, krijgen na de 'happy shower' nieuwe kleding en slippers. De kleding en schoenen die ze aan hadden zijn verbrand in de kliniek. Persoonlijke spullen, zoals telefoons en geld, sprayen we met chloor. Daarna stoppen we hun bezittingen in een plastic zak die de eerste vierentwintig uur niet geopend mag worden. Ook krijgen ze een overlevingspakket mee naar huis. In dit pakket zitten rijst, kleding een matras en nog veel meer. Thuis zijn namelijk een groot aantal spullen vernietigd, vanwege de desinfectering. Als de patiënten ontslagen zijn uit het ebola-behandelcentrum volgt het surveillanceteam van het Nationale Rode Kruis ze gedurende eenentwintig dagen. Dit is de incubatietijd van het virus. Op deze manier hopen we dat er steeds minder mensen ziek worden, en als ze ziek worden dan zijn we er vroeg bij wat de overlevingskansen vergroot en de verspreiding van ebola verminderd.

Kono1.JPG 

Hier hangen laarzen die we moeten desinfecteren. Dit houdt de verspreiding van ebola tegen.

Zonder beschermende kleding

Het werk dat ik hier doe, vind ik heel interessant. Voornamelijk vanwege de diversiteit van de taken. Naast het begeleiden van patiënten en hun familie werk ik mee aan de begrafenissen. Overleden patiënten krijgen namelijk een waardige en veilige begrafenis. Samen met mijn collega's let ik erop dat alles goed verloopt. Het Rode Kruis heeft een speciaal protocol voor begrafenissen dat we strak opvolgen. Al draag ik geen beschermend pak, bang om zelf besmet te raken ben ik niet. Ik ben verplicht om steeds mijn handen te wassen met chloor. Dit voorkomt de verspreiding van het virus. In het begin had ik last van geïrriteerde handen en ogen. Gelukkig werd mijn werk na een tijdje niet meer belemmerd door het vele chloor. Mijn handen en ogen raakten eraan gewend. Nu ben ik aan het einde gekomen van mijn tijd in Kono."

Willeke Gerritsen is aangesteld uit de opbrengt van Giro555 voor de strijd tegen ebola.

Giro 6868

Het aantal brandhaarden in de wereld is momenteel ongekend hoog. Begin september opende het Rode Kruis giro 6868 om in de verschillende noden te kunnen voorzien. Een donatie op giro 6868 onder vermelding van 'ebola' komt terecht bij de hulpverlening in West-Afrika. Wil je liever online doneren voor de bestrijding van ebola? Dat kan via de Rode Kruis-doneermodule. Giro 6868 blijft ondertussen open voor de hulpverlening in andere brandhaarden.

Het IBAN van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.