Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ikbenveilig live na explosies luchthaven Zaventem Brussel
22 maart 2016 |

Ikbenveilig live na explosies luchthaven Zaventem Brussel

#Ikbenveilig - Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website Ikbenveilig.nl/brussel opengesteld voor reizigers op Brussels Airport. Daar vonden op dinsdagochtend 22 maart 2016 twee explosies plaats in een van de vertrekhallen.

 

JE KUNT JE NIET MEER REGISTREREN OP IKBENVEILIG.BE.  DE WEBSITE IS OFFLINE.

 brussel-meld-je-veilig-640.png

 

Update woensdag 23 maart - 10:00uur:
Sinds vannacht zijn er 29 registraties op Ikbenveilig.be bijgekomen. Dit brengt het totaal aantal registraties op 5.010. Daarvan leverden 362 registraties een match op tussen getroffenen en hun familie of vrienden. In overleg met het Rode Kruis Vlaanderen is Ikbenveilig.be om 10:00uur vanochtend offline gegaan.   

 

Update woensdag 23 maart - 7.30uur:
Zo'n 1.200 mensen hebben in de nacht van 22 maart op 23 maart geslapen op 3 verschillende locaties rond Brussel. Het Rode Kruis heeft de opvangcentra voorzien van medische units, dekens en voeding. Er waren ook hulpverleners die de verwanten van dodelijke slachtoffers psychosociaal ondersteunden. De hele nacht bleven er hulpverleners standby voor de co√∂rdinatie van de verschillende opvangcentra. 

fb-oostkamp1.png
  De Rode Kruis-voertuigen en vrijwilligers staan klaar. (Foto: Vlaamse Rode Kruis)

Update 21:00uur:
In totaal hebben 348 mensen kunnen laten weten aan vrienden en familie dat ze veilig zijn en er hebben zich 4.945 mensen op ikbenveilig.be geregistreerd. 

Update 17:15uur:
Op de luchthaven is de medische inzet afgebouwd, alle gewonden zijn naar in totaal 16 ziekenhuizen gebracht. De Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen het identificatieteam die de dodelijke slachtoffers identificeren.

In verschillende locaties rond Brussel worden 1.500 gestrande reizigers opgevangen. Het Rode Kruis voorziet deze centra van medische units en praktische hulpmiddelen zoals dekens en voeding. 


Update 16:30uur:
Op dit moment zijn er op Ikbenveilig.be 280 matches tussen getroffenen en familieleden en vrienden. Bijna 4.800 mensen hebben zich geregistreerd.

twitter-willem1-klein.jpg
  Het Rode Kruis is aanwezig op Brussels Airport in Zaventem. (Foto: Vlaamse Rode Kruis)

Update 15:30uur:
Rode Kruis-Vlaanderen richt een noodmortuarium in naast de vertrekhal van Brussels Airport en helpt de Civiele Bescherming en Disaster Victim Indentification (DVI) met identificatie. Er is momenteel nog geen zicht op het precieze aantal dodelijke slachtoffers, maar er zijn meer dan 100 gewonden. Velen van hen zijn er slecht aan toe. De gewonden werden naar 16 verschillende ziekenhuizen gebracht.

Verder vangen de Rode Kruis-vrijwilligers meer dan 1.000 gestrande reizigers op, dit in samenwerking met militairen en het psychosociaal hulpverleningsnetwerk. Ze zorgen onder andere voor veldbedden, sanitaire pakketten en psychosociale ondersteuning.

Update 14:00uur:
4.500 mensen hebben zich geregistreerd en er zijn inmiddels 275 matches tussen getroffenen en hun vrienden en familieleden.

Update 13:10uur:
Inmiddels hebben meer dan 4.200 mensen zich aangemeld en er zijn 250 matches.

Update 12:50uur:
3.800 registraties, 210 matches tussen getroffenen en hun familie en vrienden. hoofdzakelijk Vlamingen.

fb-oostkamp.png
  De hulpverleners krijgen instructies van hun teamleider. (Foto: Vlaamse Rode Kruis)


Update 12:35uur:
Hoofd internationale hulp Juriaan Lahr van het Nederandse Rode Kruis is op dit moment in Brussel. "De hele wijk is afgesloten. Je kan de wijk wel verlaten maar niet meer terugkeren. Iedereen moet binnen blijven. Ambulances en het Rode Kruis rijden af en aan om gewonden te vervoeren. Veel gewonden zijn uit het metrostation ge-evacueerd naar het Thon Hotel dat 50 meter van het Metrostation Maalbeek ligt", zegt Juriaan. 


Update 11:52uur:
2.777 registraties en 128 matches op ikbenveilig.nl/brussel. Ook de url http://ikbenveilig.be is in werking.


Update 11:00uur:
Veel reizigers meldden zich op Ikbenveilig.nl/brussel. Rond 11:00 hebben 2.150 mensen zich geregistreerd om zich voor familie en vrienden veilig te melden. Het betreft voornamelijk Nederlandstalige meldingen en slechts een enkele Engelstalige registratie. Tot nu toe werden 96 matches gevonden tussen getroffenen en hun bekenden.  

08:30uur:
In een vertrekhal van luchthaven Zaventem in Brussel zijn dinsdagochtend rond 08:00uur bij een aanslag twee explosies geweest. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Het Vlaamse Rode Kruis is opgeroepen om de hulpdiensten te assisteren.

Foto-Juriaan-Lahr-Brussel-Website.jpg
  Juriaan Lahr maakte deze foto vanuit een hotel in Brussel. 

Persoonlijk bericht via ikbenveilig

Het Nederlandse Rode Kruis roept reizigers op zich te registreren via de website ikbenveilig.nl/brussel om familie en vrienden te laten weten dat zij ongedeerd zijn. Op ikbenveilig.nl kunnen betrokkenen bij een noodsituatie via hun smartphone een persoonlijk bericht plaatsen om verwanten te laten weten dat het goed met ze gaat. Bovendien kunnen zij dit bericht via ikbenveilig.nl/brussel gemakkelijk verspreiden via hun persoonlijke Facebook-, Twitter-, Hyves- of LinkedIn-account. Tegelijkertijd kunnen familie en vrienden van betrokkenen op Ikbenveilig.nl zoeken naar een bericht van de betrokkene, ook zonder toegang tot social media.

Betrouwbare informatie

Omdat het slachtoffer bij de registratie op ikbenveilig.nl persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en e-mailadres beschikbaar stelt, is de informatie voor verwanten betrouwbaar. De informatie over andere slachtoffers blijft afgeschermd, en is alleen per individu toegankelijk, dus met kennis van specifieke persoonlijke informatie. Zo blijft de privacy van slachtoffers gewaarborgd.

brussel-meld-je-veilig-640.png 

 

Artikel delen?