Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws In gesprek met hulpverleners en overlevenden
10 september 2010 |

In gesprek met hulpverleners en overlevenden

Mobiele medische zorgposten - Dr. Rafiullah (36 jr)

Dr. Rafiullah.jpg‘Het water stond tot boven de daken”. Ook een van onze medische posten was overstroomd, maar zodra deze post weer enigszins toegankelijk was, hebben we direct medische zorg verleend. Dr. Rafiullah is een arts van het lokale Rode Kruis die onderdeel uitmaakt van de mobiele gezondheidszorgposten in het district Nowshera, een van de zwaarst getroffen gebieden in het Noord-Westen van Pakistan. “Iedere dag verplaatsen we onze hulppost naar een ander dorp en zien we een continue stroom van slachtoffers met medische klachten. Veel slachtoffers hebben last van huidinfecties als gevolg van het vervuilde water en vooral kinderen zijn kwetsbaar voor diarree”. Zo’n 400 Pakistanen ontvangen dagelijks medische zorg van de hulpposten. Op de vraag waar in zijn ogen de grootse uitdaging ligt, zucht hij diep. “Het is de enorme omvang van de ramp. We doen wat we kunnen, maar er is nog zoveel hulp nodig”.

Ramim Begum (35)

Ramim Begum.jpgRamim woont in Nowshera, een van de zwaarst getroffen gebieden in het Noord-Westen van Pakistan. Haar huis is volledig verwoest door de overstromingen. Ramim is druk bezig met een flinke handwas. Er ligt een berg kleren naast haar. Kleren die haar man Rashid heeft opgegraven uit de modder van de overblijfselen van hun huis. Met haar 6 kinderen en man wonen ze nu in een van de scholen die nog overeind staan. Hoe nu verder? Ze weet het niet. Ze trekt haar schouders op en gaat verder met de was.De bijenhouders van Banda Mula Khan (Nowshera district, KPK provincie)

Web-bijenkasten.JPGBanda Mula Khan is een dorp in het Nowshera district in het Noord-Westen van Pakistan dat zwaar getroffen is door de overstromingen. Er leven zo’n 1500 families. Het dorp is compleet van de kaart geveegd door het verwoestende water. En dat is niet het enige. Bij de mobiele medische hulppost van het Rode Kruis ontmoeten we Mahab Gul (22 jr). Mahab is ziek. Hij heeft koorts, een stevige huidinfectie en zijn darmen zijn van streek. Hij heeft net medicijnen ontvangen. Ook Mahabs huis is compleet verwoest door de overstromingen. “Het bleef maar regenen. En opeens, zonder waarschuwing stond het water tot aan ons dak”. Samen met zijn ouders en 9 broers en zussen leeft hij in een tent naast hun ingestorte huis. Voor voedsel zijn ze afhankelijk van de vrijgevigheid van andere Pakistani. En zijn werk? Mahab is bijenhouder. Althans dat was hij voor de overstromingen. Net zoals 90% van de mannen in zijn dorp. Niet alleen hun huizen zijn verwoest, maar ook hun bron van inkomsten. “Met honderd bijenkasten (houten doos waarin honingramen met bijenraten zitten) kon ik mijn familie onderhouden, maar geen een bijenkast is bespaard gebleven”.

Mohammed Asghar (40 jr) woont ook in Banda Mula Khan.

Mohammed Asghar-web.JPG

"Ik had 600 bijenkasten, allemaal zijn ze verzwolgen door het water of beschimmeld. 1 bijenkast kost 10.000 Pakistaanse Rupees", vergelijkbaar met zo’n 87 euro. Hij laat zijn huis zien, tenminste, wat er van over is. Een bank en een koelkast die in de modder staan en verder heel veel brokstukken. “We zijn alles kwijt”. Samen met zijn vader, vrouw, zes dochters en twee zoons leven ze in een tent in de tuin van zijn broer aan de overkant van de straat.