Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "In Libanon is geen toekomst voor ons"
15 september 2015 |

"In Libanon is geen toekomst voor ons"

​#Vluchtelingen – De Syriër Louiy Saloum (37) zit aan de grens van Macedonië. Samen met zijn vrouw en drie kinderen wacht hij daar op transport naar Servië. “Met mijn gezin was ik gevlucht naar Libanon. Daar blijven was geen optie”, zegt Saloum.

Saloum1.jpg
  Saloum en zijn gezin hebben een zenuwslopende reis achter de rug. (Foto: John Engedal Nissen)

"We kregen 15 dollar. Daarvan moesten we een hele maand rondkomen", vertelt Saloum. "Dit is veel te weinig om met zijn vijven van te eten en te drinken." Nadat het conflict in zijn thuisland Syrië was begonnen, vluchtte Saloum met zijn gezin en meer dan een miljoen landgenoten naar buurland Libanon. Al snel bleek dat hij daar niet kon blijven. "Alles daar is erg duur en ik kon alleen maar werk krijgen voor korte tijd." Hij kon zijn gezin niet onderhouden en besloot met hen verder te reizen naar Europa.

"Oh wat heb ik gedaan!"

De reis was zenuwslopend. Met 60 migranten zat de familie in een opblaasboot. Golf na golf spatte over de overvolle boot die daardoor onderliep door het zeewater. "Ik was zo bang voor mijn vrouw en kinderen! Ik wist niet of we het zouden overleven", zegt Saloum. "Oh wat heb ik gedaan!" dacht ik bij mezelf. Tot zijn grote opluchting bereikten ze de kust van Griekenland waar Rode Kruis-vrijwilligers hen stonden op te wachten. Ze kregen, water, voedsel en spullen waarmee ze zich konden wassen.

Saloum is op dit moment optimistisch over de veiligheid van zijn gezin, maar hij vreest of hij wel wordt toegelaten in een EU-lidstaat. "Ik wil echt niet meer terug naar Syrië, er zijn daar zoveel terroristen. Maar ik ben wel bang dat we worden teruggestuurd", zegt hij.  


60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.


Wil je vluchtelingen helpen in Nederland? Klik hier.