Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Inge Brakman nieuwe voorzitter Rode Kruis
18 februari 2012 |

Inge Brakman nieuwe voorzitter Rode Kruis

Inge Brakman is benoemd tot nieuwe voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Ze volgt Elco Brinkman op. Hij is afgetreden in verband met zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer. Het bestuur van het Rode Kruis is verheugd met de benoeming van mevrouw Brakman als nieuwe voorzitter. Brakman vindt het een eer om mee te kunnen werken aan de taken van het Rode Kruis. Vooral de combinatie van de hulpverlening van het Rode Kruis in binnen- en buitenland spreekt haar erg aan.

Zichtbaarheid in Nederland

De nieuwe voorzitter wil helpen de zichtbaarheid van het werk van het Rode Kruis in Nederland te vergroten. “De meeste mensen kennen het Rode Kruis vooral als de redder in nood bij rampen en conflicten in het buitenland. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het Rode Kruis ook in Nederland een belangrijke taak heeft bij rampen,” zegt Brakman. “Dat kunnen we alleen doen dankzij de ruim 30.000 vrijwilligers in Nederland, die dag in dag uit klaar staan voor het Rode Kruis.”
Foto Liz Kalisvaart 

Ervaring en netwerk

Brakman heeft veel ervaring en een uitgebreid netwerk door haar eerdere functies als adviseur bij onder andere het Commissariaat voor de Media en als plaatsvervangend algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Brakman is verder verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Universiteit van Amsterdam en Staatsbosbeheer.

Kroonbenoeming

De voorzitter van het Rode Kruis wordt door de Kroon benoemd. Dat betekent dat de benoeming pas officieel is als de Kroon - Hare Majesteit de Koningin, samen met de Ministeries van Veiligheid & Justitie en Defensie - de benoeming heeft goedgekeurd. Dit heeft zijn oorsprong in de taak van het Rode Kruis om de overheid te assisteren bij noodsituaties. In december 2011 werd Brakman tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Rode Kruis unaniem voorgedragen als de nieuwe voorzitter. Het Rode Kruis is een vrijwilligersorganisatie. Ook het voorzitterschap van het Nederlandse Rode Kruis is op vrijwillige basis.