Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 30 Augustus 2014: International Day of the Disappeared
28 augustus 2014 |

30 Augustus 2014: International Day of the Disappeared

​In aanloop naar International Day of the Disappeared (Internationale Dag van de Vermisten) op 30 augustus 2014 vraagt het Rode Kruis aandacht voor het lot van vermisten en hun families. Op deze dag staan we stil bij de honderdduizenden mensen die over de hele wereld zijn verdwenen tijdens een ramp of conflict. En we denken aan hun geliefden die moeten omgaan met de onzekerheid of hun dierbare nog in leven is. 

Twee soorten slachtoffers

“Wanneer mensen verdwijnen, zijn er twee soorten slachtoffers: de vermisten zelf en hun families die in onzekerheid achterblijven en wachten op nieuws. Soms wel decennialang”, zegt Marianne Pecassou, hoofd van de afdeling Tracing van het Internationale  Rode Kruis. Naast het terugvinden van de vermisten is het voor deze families ook belangrijk om de herinneringen aan hun geliefden in stand te houden en te bewaren. “Familieleden van vermisten vechten tegen het vergeten. Herdenkingsceremonies kunnen hun strijd een stem geven en hen uit het isolement halen”, zegt Pecassou.

Vermist door oorlog

In bepaalde landen is het aantal vermisten door conflicten erg hoog. In Colombia bijvoorbeeld zijn er nog steeds meer dan 68.000 mensen vermist. In Sri Lanka blijft het lot van meer dan 16.000 mensen onbekend. In Peru wachten de families van bijna 16.000 mensen nog steeds op nieuws.

“Het international humanitair recht verplicht overheden alle nodige maatregelen te nemen om uit te zoeken wat er met de vermisten gebeurd is en hun families daarvan op de hoogte te brengen”, zegt Christine Beerli van het Internationale Rode Kruis.

Tracing

Het Rode Kruis ziet het als haar taak om overheden en politiek leiders te herinneren aan hun verplichting. Daarnaast gaan we wereldwijd, en dus ook hier in Nederland, actief op zoek naar vermisten via het wereldwijde Rode Kruisnetwerk. ​Hier in Nederland kregen we in het afgelopen jaar 616 verzoeken om familieleden op te sporen. We hebben daarvan 264 familieleden succesvol met elkaar in contact kunnen brengen.

​Lees meer over hoe het Rode Kruis kan helpen bij het opsporen van familie. ​

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn