Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt bij zoektocht naar familieleden
29 augustus 2016 |

Rode Kruis helpt bij zoektocht naar familieleden

​​​#TracingWereldwijd worden er honderdduizenden mensen vermist. Soms door oorlog, conflicten of rampsituaties; soms raken mensen elkaar kwijt tijdens de vlucht van het ene naar het andere land. De verdwijning van een dierbare is een ware tragedie voor families die achterblijven, niet wetende of de persoon nog in leven is. ​30 augustus is jaarlijks de Internationale Dag van de Vermisten en worden vermiste personen herinnerd.​

V-P-SS-E-00772.JPG

​​Wereldwijd worden er honderdduizenden mensen vermist. Het Rode Kruis helpt met Trace the Face dierbaren te herenigen. 

Trace the Face

Het Rode Kruis spoort familie en dierbaren op en brengt hen met elkaar in contact, wereldwijd. Een van de middelen om mensen weer bij elkaar te brengen is de website Trace the Face. Het doel van de website is om te helpen bij de zoektocht naar familieleden die tijdens de vlucht naar of in Europa verdwenen. Familieleden kunnen een foto plaatsen op Trace the Face en daarmee hun zoektocht onder een breder publiek bekend maken.

V-P-SS-E-00781.JPG

Per maand komen er ongeveer 250 nieuwe foto's bij op de website van Trace the Face.  

Hoop houden wordt beloond

Hoe meer mensen de website kennen, hoe groter de kans dat het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact kan brengen. Sinds de lancering in 2015 hebben al 1470 mensen hun foto op de website gepubliceerd, in de hoop dat hun familielid wordt gevonden. Per maand komen er ongeveer 250 foto's bij. Dankzij Trace de Face zijn familieleden weer met elkaar in contact gebracht die jarenlang niet wisten waar hun dierbare was. Zo kwam er bijvoorbeeld in 2012 een moeder bij een tracingteam van het Rode Kruis. Ze was al twee jaar op zoek naar haar oudste zoon die ze op de vluchtroute uit haar land was kwijtgeraakt. Helaas werd de zoon niet gevonden. In maart 2016 belde de moeder opnieuw naar het Rode Kruis. Ze had iemand gesproken die onderweg naar Europa een jongen had ontmoet die op zoek was naar zijn moeder. De beschrijving leek op haar oudste zoon, maar ze had geen gegevens om contact te leggen. In 2012 bestond Trace the Face nog niet. Nu konden we van deze nieuwe dienst van het Rode Kruis gebruikmaken door haar foto op de website te laten zetten. Vijf weken later kwam het bericht dat de oudste zoon zijn moeder had herkend op Trace the Face. Hij verbleef in een doorreisland en onze collega's stuurden zijn gegevens door. Na 6 jaar onzekerheid over zijn moeder en broertje zat hij vol spanning op een telefoontje te wachten.

​Help je mee?

Vermissing van dierbaren betekent vaak langdurige onzekerheid voor families. Help ons op deze Internationale Dag van de Vermisten aandacht te vragen voor deze families, en deel de Trace the Face website en Facebook pagina in jouw netwerk.


Artikel delen?