Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Internationale Rode Kruis schaalt hulp op: de vijf meest gestelde vragen over gele koorts
9 juni 2016 |

Internationale Rode Kruis schaalt hulp op: de vijf meest gestelde vragen over gele koorts

​#GeleKoorts - Het Internationale Rode Kuis schaalt haar hulp aan het met gele koorts (GK) besmette Angola per direct op. Angolese Rode Kruis medewerkers en vrijwilligers gaan er langs de deuren om burgers te informeren over deze ziekte. En er wordt geld vrijgemaakt om veel meer mensen te kunnen vaccineren. Internationaal gezondheidsadviseur van het Nederlandse Rode Kruis, Marina Manger Cats, geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen over gele koorts.

p-AGO0060.jpg

In Angola en Democratische Republiek Congo heeft het Rode Kruis een regionale rampen reactie team opgezet. (Foto: IFRC)

Wat is gele k​oorts?

Gele koorts is een virale infectieziekte die wordt overgedragen door de Aedes mug ook wel eens  gelekoortsmug genoemd. Dat is dezelfde mug die zika, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya virussen verspreidt. In december 2015 is er in Angola een uitbraak van gele koorts geweest en inmiddels heeft het zich in het hele land verspreid, ook naar de grens met buurlanden Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville. In Kenia en China zijn ook kleine uitbraken gemeld. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)  zijn er inmiddels 2900 verdachte gevallen bekend. 325 mensen zijn officieel al aan de ziekte overleden, maar dat zijn er waarschijnlijk veel meer. Er wordt gevreesd dat dat aantal nog verder oploopt. Vooral in buurlanden Namibië en Zambia is de bevolking kwetsbaar. Mensen worden daar niet ingeënt tegen gele koorts.

Wat zijn de symptomen van gele koorts?

Gele koorts infecties kunnen heel ernstig verlopen. Zo’n 15 procent van de geïnfecteerde mensen wordt er klinisch ziek van. Niet-gevaccineerde mensen die gestoken zijn door een met gele koorts besmette mug, kunnen drie tot zes dagen na de muggenbeet last krijgen van geelzucht, bloedingen en koorts. 30 tot 50 procent van de geïnfecteerde patiënten die ziek wordt, overlijdt. Er is geen medicatie tegen gele koorts. Een vaccinatie voorkomt gele koorts voor het leven.

Hoe verspreidt gele koorts zich?

Gele koorts wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Wie niet ingeënt is en gestoken wordt door een besmette mug, kan het virus ongemerkt meenemen op reis. Als de reiziger naar een ander gebied gaat waar de Aedes mug ook leeft kunnen muggen daar besmet raken door de reiziger te steken. Deze besmette muggen kunnen vervolgens weer anderen infecteren en er ontstaat een uitbraak. Mensen kunnen gele koorts dus niet op elkaar overdragen

bug-1278235.jpg
 Dit is de Aedes aegypti. De mug die de gele koorts verspreidt. (Foto: CreativesolutionisT, Pixabay)

Wat doet het Rode Kruis tegen gele koorts?

In Angola en Democratische Republiek Congo heeft het Rode Kruis een regionale rampen reactie team opgezet. Lokale teams van Rode Kruis medewerkers en vrijwilligers gaan langs bij burgers om uit te leggen wat gele koorts is, hoe ze het kunnen voorkomen, wat de symptomen zijn en wanneer ze naar een kliniek moeten gaan. Ook leggen vrijwilligers uit wat men moet doen om het risico op gele koorts zo klein mogelijk te houden met name door zoveel mogelijk broedplaatsen van muggen te vernietigen. Rode Kruis vrijwilligers helpen ook met de grote vaccinatiecampagnes in Luanda en Kinshasa. Met geld uit het Rampen Noodfonds ondersteunt het Internationale Rode Kruis zoveel mogelijk bij het vaccineren van kwetsbare groepen. Maar omdat voorraden van vaccinaties beperkt zijn en mensen die niet ingeënt zijn blijven reizen is er vrees  dat de nationale uitbraak van gele koorts kan uitlopen tot een grote crisis.​

Wat kun je zelf doen tegen gele koorts?

De Aedes mug komt nu in Nederland niet voor, een uitbraak van de ziekte zou hier dus op dit moment niet kunnen. Je kunt zelf wel gele koorts krijgen als je naar een land reist waar de Aedes mug voorkomt. Ongemerkt kun je het virus dan ook verder verspreiden als je doorreist naar een plek waar de Aedes mug ook leeft. Sommige landen stellen daarom een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, maar ook als het niet verplicht is, wordt een vaccinactie wel aanbevolen. Check voor je op reis gaat op tijd bij de GGD wat het advies is. De Aedes mug komt voor in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië.

Steun ons

Het Rode Kruis wil altijd helpen bij (natuur)rampen. Het is belangrijk dat mensen in acute nood hulp krijgen en ook ondersteund worden bij de wederopbouw. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu!

doneer-nu-button.png

Artikel delen?