Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Internationale Vrouwendag: 8 Maart
8 maart 2010 |

Internationale Vrouwendag: 8 Maart

 
Op 8 maart 2010 wordt wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd. Deze dag staat voor de strijdbaarheid van vrouwen op economisch, politiek en sociaal vlak. Het internationale Rode Kruis besteedt extra aandacht aan wat er gebeurt met vrouwen die op de vlucht slaan voor oorlog.
Op deze Internationale Vrouwendag wil het Internationale Rode Kruis niet alleen de aandacht vestigen op deze moeilijke omstandigheden, maar ook op de cruciale rol die vrouwen spelen bij het overwinnen van de humanitaire gevolgen van een gewapend conflict.
 
Een oorlog verstoort het normale leven van alle burgers. Dit geldt op een bijzondere manier voor vrouwen. Vaak staan die er plotseling alleen voor, zonder de steun van hun echtgenoten. Dit maakt vrouwen bijvoorbeeld kwetsbaar voor intimidatie en seksueel geweld, en ook voor honger en armoede. Maar aan de andere kant zijn vrouwen ook juist een sterke schakel, die het hoofd bieden aan de gevolgen van oorlog.
Ze vinden vaak ingenieuze methoden om om te gaan met de uitdagingen die de situatie met zich mee brengt, zoals optreden als hoofd van een huishouden en de zorg voor kinderen en familie. Bijvoorbeeld in Irak, waar zo'n 2.8 miljoen mensen uit hun huizen gevlucht zijn, hebben veel vrouwen zich ontwikkeld tot kostwinner - een rol die zij niet traditioneel vervullen.
 
Omdat vrouwen zo'n centrale rol spelen bij het hanteren van de gevolgen van oorlog, moet er goed naar hen geluisterd worden door humanitaire organisaties. Het internationale Rode Kruis betrekt hen dan ook structureel bij de planning, implementatie en evaluatie van haar hulpprogramma's. Ook het Nederlandse Rode Kruis kijkt naar de bijzondere positie van vrouwen in haar programma's. Zij vormen bijvoorbeeld een prioriteitsgroep bij het uitdelen van malarianetten. Zo doen we recht aan de specifieke kwetsbaarheden van vrouwen, maar ook aan hun buitengewone (veer)kracht.