Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Inventarisatie van de eerste dagen
17 januari 2010 |

Inventarisatie van de eerste dagen

Duizenden overlevenden van de verwoestende aardbeving van dinsdag in Haïti hebben de derde nacht doorgebracht in de open lucht. Ze zijn te bang om de nacht doorbrengen in beschadigde gebouwen die elk moment kunnen  instorten. Er zijn nog steeds naschokken die angst veroorzaken.

 
 
De kans op het vinden van meer overlevenden onder het puin neemt af. Vertegenwoordigers van de plaatselijke overheid schatten het aantal doden en gewonden op tienduizenden, maar deze cijfers zijn nog niet bevestigd. Mobiele telefoons zijn beperkt bruikbaar, maar het radiocommunicatiesysteem om de hulpverlening te coördineren werkt. De luchthaven is operationeel voor humanitaire vrachtvluchten, maar loopt vol. Sommige vluchten worden daarom doorgestuurd naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Hulpverleners van het Internationale Rode Kruis hebben over land vanuit Santo Domingo Port-au-Prince weten te bereiken. De haven is gesloten tot maandag 18 januari.
 
Een evaluatie van de ziekenhuizen en andere medische hulpdiensten, die nog operationeel zijn, geeft aan dat ze de grenzen van hun capaciteit hebben bereikt. Met te weinig artsen en verpleegkundigen moet een voortdurende stroom van gewonden behandeld worden. Men is niet langer in staat om nieuwe patiënten op te nemen.
 
Medewerkers en vrijwilligers van het Internationale Rode Kruis zijn ter plaatse om de humanitaire behoeften te inventariseren en om noodhulp te verlenen. Medewerkers en vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis blijven zoeken naar overlevenden en bieden eerste hulp.
 

Acties vanuit het Internationale Rode Kruis

Twee vliegtuigen met hulp van het Rode Kruis werden 15 januari in Port land-au-Prince verwacht. De eerste vervoert een veldhospitaal van het het Noorse Rode Kruis. De tweede vervoert dekzeilen, dekens en keukensets van het Spaanse Rode Kruis. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt 15.000 dekens, 6.000 dekzeilen, 6.000 jerry cans en 1.300 kitchensets naar Haiti. Deze goederen zijn op 15 januari verzonden. Ook zijn er 40 ton medische goederen onderweg en zal er ter plaatse mediche bijstand worden verleend vanuit het Rode Kruis.
 
Vanuit de opslagcentra van het Rode Kruis in Panama worden de volgende hulpgoederen gestuurd: dekens, hygiëne-artikelen, jerrycans, keukensets, muskietennetten, plastic emmers, shelter kits, dekzeilen, zakken rijst, graan en waterzuiveringstabletten voor 2000 gezinnen. Deze worden vervoerd met een chartervliegtuig.

Er zijn Emergency Response Units (ERU's) ingezet vanuit Rode Kruis verenigingen over de hele wereld. Dit zijn speciale noodhulpteams die ten minste 1 maand volledig zelfvoorzienend zijn en in de meest extreme omstandigheden direct hulp kunnen bieden. Ieder team heeft zijn eigen noodhulpspecialisten en materieel om onder andere een veldhospitaal op te zetten en medische zorg te bieden, onderdakvoorzieningen op te zetten en waterzuivering en sanitaire voorzieningen te treffen. Zij arriveren 15 en 16 januari in Port-au-Prince. Dit zijn ruim 100 hulpverleners van het Rode Kruis.
 
Op vrijdagmiddag waren er al meer dan 13.800 namen geregistreerd op de speciale website van het Rode Kruis, die mensen helpt contact te herstellen met vermiste familieleden als gevolg van de aardbeving. Ongeveer 1.400 mensen in Haïti hebben gegevens van vermiste dierbaren geregistreerd