Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Inzet extra Rode Kruis vrijwilligers vanwege hitte Leiden marathon
18 mei 2014 |

Inzet extra Rode Kruis vrijwilligers vanwege hitte Leiden marathon

Tijdens de Leiden Marathon zijn zondag meerdere hardlopers onwel geworden. Volgens brandweer en politie kwam dit door het warme weer. Naast de aanwezige EHBO-vrijwilligers zijn zes extra noodhulpvrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om eerste hulp te verlenen aan hardlopers en bezoekers die bevangen worden door de hitte.

Het Rode Kruis SIGMA-team, een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie, vangt hardlopers op die door de warmte onwel zijn geworden. De noodhulpvrijwilligers hebben een tent opgezet bij de Botermarkt, waar de door hitte bevangen hardlopers worden voorzien van infuus, zuurstof en extra drinkwater.

Hulp bij calamiteiten

De SIGMA-teams van het Rode Kruis worden opgeroepen bij rampen en calamiteiten met veel slachtoffers. Ze worden ingezet om de behandelcapaciteit van de medische professionele hulpverleners te vergroten. Deze noodhulpvrijwilligers vormen in teams van gemiddeld acht personen een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. Zij zijn speciaal opgeleid en bieden geneeskundige assistentie aan het ambulancepersoneel. Ruim 1.200 SIGMA-vrijwilligers verspreid over heel Nederland staan dag en nacht paraat. Ze kunnen binnen een uur aan de slag.