Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Iraanse vluchteling maakt stripboek over zijn reis
2 september 2015 |

Iraanse vluchteling maakt stripboek over zijn reis

#Vluchtelingen​ – 60.000.000 mensen zijn op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. De Iraanse Ebrahim (20) vluchtte op zijn vijftiende weg uit Iran. Hij heeft deze zomer een stripboek uitgebracht over zijn traumatische reis.   

Ebrahim1.JPG  Ebrahim wil met zijn stripboek bereiken dat de vooroordelen tegenover asielzoekers en vluchtelingen afnemen. (Foto: Andrea Anca IFRC)

"Op het moment dat ik afscheid moest nemen van mijn moeder en Iran, leek mijn leven te eindigen", zegt Ebrahim. "Nog nooit van mijn leven ben ik zo bang geweest. Ik wist niet of ik zou overleven". Op 15-jarige leeftijd werd hij ervan verdacht flyers te verspreiden met teksten erin tegen het regime van Iran. Hierdoor had hij kans in de gevangenis terecht te komen. Zijn moeder was bang dat hij mishandeld zou worden in de gevangenis, of erger, net zoals zijn vader geëxecuteerd te worden. Ze adviseerde haar zoon daarom om te vluchten. 

Mishandeling en verkrachting
Onder begeleiding van gewelddadige mensenhandelaren ging Ebrahim samen met 20 andere mensen de bergen van Turkije in. Hij huilde veel tijdens zijn reis door alle narigheid die hij meemaakte. "De mensenhandelaren waren net dieren, ik wilde terug naar mijn moeder", vertelt Ebrahim. Ze sloegen de vluchtelingen wanneer deze langzamer liepen en ze verkrachtten vrouwen in het bijzijn van hun kinderen. Ebrahim vond het verschrikkelijk hiervan getuige te zijn en was erg bang.

Tabletten tegen urineren
In Turkije stalen de mensenhandelaren Ebrahims ID, zijn horloge en zijn mobiele telefoon. Vervolgens gaven ze hem tabletten zodat hij niet hoefde te urineren en ze stopten hem in de laadruimte van een vrachtwagen. Na 15 dagen lieten ze Ebrahim naar buiten. Hij besefte meteen dat hij in het Verenigd Koninkrijk was, omdat de auto's links reden.

Ebrahim.JPG
 Klik op de afbeelding om het stripboek van Ebrahim 'Over under sideways down'  te lezen.

Studie en Rode Kruis
Ebrahim is blij met de bescherming die hij in het Verenigd Koninkrijk krijgt. Toch hoopt hij ooit terug te keren naar Iran. "Ik mis mijn moeder en mijn familie elke dag", zegt hij. Inmiddels studeert hij International Business aan de Brunel Universiteit. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Rode Kruis. Hij helpt andere jonge vluchtelingen en asielzoekers met de problemen waar hijzelf ook tegenaan liep toen hij net in het Verenigd Koninkrijk was.

Vooroordelen
"Het is niet altijd makkelijk voor mij om over mijn reis te praten", zegt Ebrahim. "Maar ik vind het toch belangrijk om mijn verhaal te delen". Daarom besloot hij een stripboek over zijn zware reis uit te brengen. Hij wil met zijn boek bereiken dat de vooroordelen tegenover asielzoekers en vluchtelingen afnemen. Ebrahim: "We zijn gewoon mensen die veilig en gelukkig willen zijn, net als iedereen".   

Keuzes maken
Het Rode Kruis biedt wereldwijd hulp aan vluchtelingen die dringend behoefte hebben aan onderdak, eten en drinken. We worden echter steeds vaker gedwongen om keuzes te maken, simpelweg omdat er niet voldoende geld is. Help ons zodat we niet hoeven te kiezen.