Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Irak: 1 miljoen mensen op de vlucht als geweld blijft toenemen
29 juli 2016 |

Irak: 1 miljoen mensen op de vlucht als geweld blijft toenemen

Als de gevechten rond de stad Mosul nog verder oplaaien, zullen de komende weken en maanden in Irak 1 miljoen mensen extra op de vlucht slaan. Daar heeft het Rode Kruis vrijdag voor gewaarschuwd. De internationale hulporganisatie zamelt 15,6 miljoen euro extra in voor de verwachte toestroom van vluchtelingen.

Irakwebsite.png

Iraakse kinderen worden opgevangen in een vluchtelingenkamp. (Beeld​: ICRC)

De verwachte 1 miljoen vluchtelingen komen bij de drie miljoen Iraki´s die nu al op de vlucht zijn in hun eigen land. Nu al zijn tien miljoen Iraki´s afhankelijk van hulp. De bijstand aan hen, vormt de op twee na grootste hulporganisatie van het Rode Kruis.

Humanitaire uitdaging

Als het geweld verder toeneemt, slaan nog meer mensen op de vlucht. Een grote humanitaire uitdaging voor het land, dat het toch al zo moeilijk heeft. ´De toestand in en rond Mosul is erg onvoorspelbaar. We moeten het ergste vrezen´, zegt Robert Mardini van het Internationale Rode Kruis.

Klaar staan

Volgens Mardini kunnen de komende weken en maanden nog honderdduizenden mensen extra op de vlucht slaan. ´Zij hebben allemaal hulp nodig. We moeten zorgen dat we er klaar voor staan.'

Help mee

Het Rode Kruis heeft meer geld nodig voor water, v​oedsel en medische hulp voor de verwachte toestroom van vluchtelingen. Met jouw steun kunnen we meer mensen helpen.​

 

Artikel delen?