Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Irene Moors doopt tulp Rode Kruis
15 januari 2015 |

Irene Moors doopt tulp Rode Kruis

​Rode Kruis-ambassadrice Irene Moors doopt vandaag de tulp 'Red Heart'. De nieuwe snijtulp is een eerbetoon aan alle Rode Kruis-vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in nood.

"Een prachtige tulp met een prachtige naam", vindt Irene Moors, ambassadrice van het Nederlandse Rode Kruis. "Want 'Red Heart' staat symbool voor het 'rode' hart dat klopt bij alle vrijwilligers van het Rode Kruis om mensen in nood te helpen. Veel mensen realiseren zich niet dat ook hier in Nederland duizenden Rode Kruis-vrijwilligers dag en nacht paraat staan om hulp te bieden bij calamiteiten. Zoals afgelopen jaar bij de kettingbotsing in Zeeland of bij het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen. Ze zijn er waar nodig, bescheiden en onzichtbaar, zodat niemand in tijden van nood alleen staat. Dat verdient wel een mooie tulp!"

irene doopt tulp.jpg 

Irene Moors doopt de Tulipa 'Red Heart' die een eerbetoon is aan alle vrijwilligers van het Rode Kruis 

Rode Kruis-noodhulp in Nederland

In Nederland komen weinig echte noodsituaties en rampen voor. Maar als de nood aan de man is, dan is het Rode Kruis daar. Dat is vaker dan je denkt. Rode Kruis- vrijwilligers staa​n dag en nacht klaar. Voor als het nodig is. Bescheiden en onzichtbaar. Ze ondersteunen de professionele hulpdiensten met medische assistentie, evacuatie en opvang van slachtoffers bij calamiteiten.

Noodhulp en evenementenhulp in 2014

In 2014 werden de noodhulpvrijwilligers van het Rode Kruis 35 keer opgeroepen om hulp te bieden bij een calamiteit. Dat is vaker dan 1 x per 2 weken. Het Rode Kruis ondersteunde de hulpdiensten en ving slachtoffers op bij de kettingbotsing in Zeeland en het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. De vrijwillige helden ontfermden zich over de ruim 200 evacués bij de brand in een verzorgingscentrum in Rotterdam. En ook bij honderden evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse en Pinkpop stonden de hulpverleners klaar om EHBO te verlenen.

Meer over het werk van het Rode Kruis in Nederland:

Nationale Tulpendag

De fonkelnieuwe enkelbloemige en vroegbloeiende dieprode snijtulp wordt gedoopt aan de vooravond van de Nationale Tulpendag, op zaterdag 17 januari 2015, een uniek evenement in Amsterdam waarmee het tulpenseizoen van start gaat. Dan leggen de Nederlandse tulpenkwekers op de Dam voor het vierde jaar op rij een reusachtige pluktuin aan met ruim 200.000 tulpen. In het ontwerp van deze pluktuin zal dit jaar het beeldmerk van het Rode Kruis zichtbaar zijn. Op Nationale Tulpendag mag het publiek vanaf 13.00 uur gratis een bosje tulpen komen plukken.

Tulipa 'Red Heart'

Tulipa 'Red Heart' heeft een dieprode kleur en donkergroen blad en is veredeld door kwekersvereniging Remarkable Tulips uit Lisse. Het veredelen en vermeerderen van de tulp 'Red Heart' nam ongeveer twintig jaar in beslag.

Doneer voor noodhulp in Nederland