Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Jaaroverzicht: 2014 laat zien hoe kwetsbaar we zijn
27 december 2014 |

Jaaroverzicht: 2014 laat zien hoe kwetsbaar we zijn

Het jaar 2014 maakt duidelijk hoe extreem kwetsbaar wij mensen zijn. Natuurgeweld en conflicten kunnen ons leven in een oogwenk veranderen in chaos en ons afhankelijk maken van hulp. Ook in Nederland. Voor slachtoffers telt maar één ding: is er iemand die mij komt helpen?   

Centraal Afrikaanse Republiek: voedselhulp voor ontheemden

In de Centraal Afrikaanse Republiek is nog altijd een half miljoen inwoners ontheemd. Een gevolg van de geweldsuitbarsting in 2013. Meer dan een miljoen mensen hebben onvoldoende te eten. Er blijft veel  geld nodig voor voedselhulp.

Zuid Soedan: hulp aan de vluchtelingen

Ruim een miljoen inwoners van Zuid-Soedan is ontheemd en verblijft in vluchtelingenkampen. 3 miljoen mensen hebben onvoldoende te eten. Het Rode Kruis helpt met voedsel, drinkwater, gezondheidszorg en vecht tegen een cholera-uitbraak.  

Syrië: inzet met gevaar voor eigen leven

Drie jaar geweld heeft een enorme impact op het dagelijks leven in Syrie. Scholen en ziekenhuizen zijn vernield. Miljoenen mensen raakten ontheemd. 10.000 lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-vrijwilligers werken keihard, dag en nacht, om hulp te verlenen. Vaak met gevaar voor eigen leven.

Irak: opvang van slachtoffers van IS

Sinds januari 2014 vluchtten al 1,5 miljoen mensen in Irak voor het geweld van IS. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan richten vluchtelingenkampen in en helpen met voedsel, water, medicijnen, hygiënekits en jerrycans.

Oekraïne: medische en psychosociale hulp

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verleent het Rode Kruis eerste medische en psychosociale hulp aan slachtoffers. Lokale Rode Kruis-vrijwilligers bereiden mensen voor op noodsituaties, richten medische hulpposten in en verstrekken hygiënekits, tenten en dekens.

Balkan: maaltijden na de overstromingen

Na de overstromingen in de Balkan in mei 2014 delen lokale Rode Kruis-vrijwilligers maaltijden, schoon drinkwater, dekens, matrassen, rubberboten en hygiënepakketten uit aan de bevolking.

Vierdaagse van Nijmegen: EHBO

Op de Vierdaagse van Nijmegen, maar ook tijdens de Amsterdam Marathon, de Dam tot Damloop en de Rotterdamse Marathon zijn honderden Rode Kruisvrijwilligers in touw. Zij bemannen de hulpposten of verlenen eerste hulp.

Zeeland: directe hulp bij kettingbotsing A58

In september 2014 vinden op de A58 in Zeeland drie kettingbotsingen plaats waarbij twee mensen omkwamen en veel gewonden vielen. Het Rode Kruis is direct ter plekke en opent de website Ikbenveilig.nl. Daar kunnen mensen na een calamiteit laten weten dat zij in veiligheid zijn.

Ready2Help.nl: een netwerk van burgers

In oktober 2014 start het Rode Kruis het burgerhulpnetwerk Ready2Help. Wateruitdelers, zandzakkenvullers, tentopzetters en tolken. Iedereen die wil helpen bij een noodsituatie kan zich aanmelden.

Ebola: medische hulp, maar ook veilige begrafenissen

Het Rode Kruis is sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika actief. Overledenen krijgen een waardige en veilige begrafenis om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanuit het ebola-behandelcentrum komt ook positief bericht. Een van de patiënten, het meisje Kadiatu (11), is genezen.

Steun het Rode Kruis

In 2014 werd het Rode Kruis tot het uiterste op de proef gesteld. Zelden telde de wereld zoveel crisisgebieden waar grote aantallen slachtoffers langdurig terugvielen op hulp van het Rode Kruis. Dat zal in 2015 niet minder zijn. Voor veel conflicten is voorlopig nog geen oplossing. Miljoenen ontheemden zullen afhankelijk blijven van hulp. Nieuwe rampen kunnen elk moment grootschalige hulp nodig maken.

Ook in Nederland rekenen mensen op het Rode Kruis: bij rampen en calamiteiten, en bij evenementen. Die hulp is niet vanzelfsprekend. Het Rode Kruis is afhankelijk van de bijdragen van donateurs. Ook jij bent nodig. Help je mee? Alvast heel hartelijk dank voor jouw steun.

 Doneer nu