Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Jack (55) redde het leven van een baby
24 februari 2017 |

Jack (55) redde het leven van een baby

​​​​​​​​​​Het is misschien al tien jaar geleden, maar Jack Theunissen (55) herinnert het zich als de dag van gisteren: hij redde het leven van een pasgeboren baby. "Gelukkig beschikte ik over de juiste kennis. Ik liet alles vallen en ging erop af."

Rode_Kruis_Theunissen-6230-website.jpgFoto: Ronald Falke

​Nietsvermoedend reed Jack om 22.30 uur zijn laatste surveillanceronde over de camping waar hij als beveiliger werkte. "Ik was op de fiets", vertelt hij. "Een jong stel kwam in paniek naar mij toe. 'Meneer, meneer, u moet ons helpen!"

Helemaal blauw

"Ze hadden een baby'tje bij zich", vervolgt hij zijn verhaal. "Die zag helemaal blauw en ademde niet meer."  Jack - zelf vader van drie dochters en een zoon - nam het kindje direct van hen over. "Ik heb vier keer lucht ingeblazen. Toen kwam hij weer bij. Reanimeren was gelukkig net niet nodig."

Ondertussen was ook de ambulance gearriveerd. "Die moesten van ver komen", zo legt hij uit. "Het baby'tje werd voor de zekerheid meegenomen. De familie ging vanzelfsprekend mee en heb ik sindsdien nooit meer gezien." Hij is even stil. "Ik ben later nog wel langs hun chalet gereden, maar toen waren ze al naar huis."

Emoties

Jack was - zo zegt hij - 'niet in paniek, maar wel zenuwachtig' toen het gebeurde. "Door de adrenaline kwamen de emoties pas later. Toen sprongen de tranen wel in m'n ogen ja en heb ik 'effe' zitten huilen." Hij vertelt: "Het is me altijd bijgebleven. Zoiets vergeet je nooit meer."

EHBO-kennis

Jack wist wat hij moest doen omdat hij over de juiste kennis beschikte. "Midden jaren '80 werkte ik in een slachterij. Daar boden ze EHBO-cursussen aan. Toen had je nog diplomageld." Hij lacht. "Ik heb dat dus maar gedaan. Er zat immers wel een risico aan het vak verbonden."

Hoewel bovenstaand verhaal al jaren geleden gebeurd is, begint de naar eigen zeggen 'enthousiaste Limburger' binnenkort toch nog aan de speciale EHBO-cursus Baby en Kind​. Ook staat er een aantal andere uitbreidingen op de planning. "Het is zo ontzettend belangrijk en het geeft me voldoening. Ik zou zelfs een huismus reanimeren als het moet."

Word ook een levensredder

EHBO-kennis is van levensbelang. Jack heeft dat bewezen. Jij wil toch ook weten wat je in een noodsituatie moet doen? Bekijk ons veelzijdige cursusaanbod en schrijf je in.

button-webshop.png

​ ​

​ 

Artikel delen?