Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Japan drie jaar na de tsunami - blik op de toekomst
11 maart 2014 |

Japan drie jaar na de tsunami - blik op de toekomst

​​Drie jaar geleden verwoestte een aardbeving, tsunami én nucleaire ramp veel levens in Japan. Inmiddels is er heel veel werk verzet en de wederopbouw in volle gang. Het opnieuw opbouwen van een complete gemeenschap is een complexe operatie.  Veel mensen zijn nog afhankelijk van tijdelijke opvang en de hulp van het Rode Kruis.

Ook Sachiko Takizawa kijkt weer vooruit. Ze kreeg hulp van het Rode Kruis. Samen met haar kat woont ze in een tijdelijk onderkomen. Daar heeft ze het goed naar haar zin. Haar kat legt ze lekker in de watten. Dat is wel te zien aan de extra kilo's. Dankzij een programma van het Rode Kruis, komt ze in contact met andere slachtoffers van de ramp, onder het genot van een kop thee of koffie is er alle gelegenheid om met elkaar te praten.

Sachiko met haar kat
 

​Driedubbele ramp 

Vrijdag 11 maart 2011 gebeurde waar Japan al zo lang voor vreesde: een zware aardbeving met de kracht van 9.0 op de schaal van Richter trof het land. Dit was de meest zware aardbeving in het land sinds 140 jaar. De aardbeving veroorzaakte een tsunami, die de gebieden Miyagi, Iwate en Fukushima zwaar trof, gevolgd door een nucleaire ramp. De driedubbele ramp eiste meer dan 15.000 levens. Bijna 260.000 huizen werden compleet verwoest of zwaar beschadigd.


Direct na de ramp kwam het Rode Kruis in actie met medische teams. Eerste missie: levens redden. Veel werk was er ook in de opvang van ontheemden. Tienduizenden mensen raakten hun huis kwijt en waren in 1 klap compleet afhankelijk geworden voor basisbehoeften als voedsel, water en onderdak. 

Meer weten over onze hulp in Japan? Bekijk het dossier >​ 

​ 

japandrie.png