Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Japanse Rode Kruis helpt bij reddingsoperatie na vulkaanuitbarsting
2 oktober 2014 |

Japanse Rode Kruis helpt bij reddingsoperatie na vulkaanuitbarsting

Na de uitbarsting van de Japanse vulkaan Ontake, ongeveer 200 kilometer ten westen van Tokio, heeft het Japanse Rode Kruis zeven medische noodhulpteams ingezet voor noodhulp, zorg en nazorg aan de slachtoffers.

Zeker 31 mensen kwamen om het leven door de onverwachte vulkaanuitbarsting afgelopen weekend in Japan. Meer dan 250 klimmers waren op de top toen de vulkaan onverwachts uitbarstte. De meeste klimmers wisten zichzelf in veiligheid te brengen, echter 45 mensen worden sindsdien vermist.

Zeven medische noodhulpteams

Het Japanse Rode Kruis was direct ter plekke met zeven noodhulpteams om medische hulp te bieden aan de slachtoffers. Zij hebben onder andere 400 dekens en 35 slaappakketten uitgedeeld aan wandelaars die van de berg af kwamen. "Om 4 uur 's nachts moesten we ons verzamelen en vertrokken we naar de berg. Van de brandweer hoorden we dat de slachtoffers er slecht aan toe waren en last konden hebben van zuurstofgebrek", zegt één van de teamleiders, de arts Masato Ukita.

Mobiele kliniek

Een arts en een verpleegkundige van het Japanse Rode Kruis zijn meegegaan in een reddingshelikopter en haalden twee zwaargewonde mensen uit een klein hutje bovenop de berg. Andere leden van het team richtten op de berg een mobiele kliniek in om gewonden direct te kunnen behandelen. Sindsdien zijn 26 mensen behandeld en een aantal gewonden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Japan vulkaanuitbarsting.JPG 

Een gewonde klimmer wordt geëvacueerd van de berg door het Japanse Rode Kruis

Psychische hulp

Arts Ukita is bezorgd om de slachtoffers vanwege het trauma dat zij mogelijk hebben opgelopen: "Slachtoffers vertelden hoe zij hun familie en vrienden bedolven zagen raken onder de vulkanische as. Alleen handen en voeten waren nog zichtbaar. Het is belangrijk dat deze mensen psychische hulp krijgen."

Nazorg

Omdat de klimmers uit verschillende delen van Japan komen kan het Rode Kruis met behulp van haar netwerk binnen verschillende ziekenhuizen verspreid over het land de mensen ook nazorg bieden. "We moeten goed op de slachtoffers blijven letten. Wij hebben contactgegevens gevraagd. Mochten zij behoefte hebben om over de ramp te praten, dan kunnen zij contact opnemen", aldus Ukita.