Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Jordi (15) haalt EHBO-diploma: maak kennis met de jonge Rode Kruis-vrijwilliger
17 juni 2016 |

Jordi (15) haalt EHBO-diploma: maak kennis met de jonge Rode Kruis-vrijwilliger

​​​#EHBO – Hij was slechts 14 jaar toen hij met succes een EHBO-cursus afrondde. Niet veel later werd Jordi Rijsdam door het Rode Kruis in Katwijk aan Zee verwelkomd als nieuwe vrijwilliger: één van de jongste van Nederland. ​

Jordi website.jpg 

Jordi Rijsdam behoort tot de jongste vrijwilligers van het Rode Kruis (foto: Rode Kruis)

Het Rode Kruis-virus zit Jordi in het bloed. Vader Arian is al ruim twintig jaar actief bij het Rode Kruis en ook Jordi's moeder en opa hebben zich jarenlang ingezet als hulpverlener. "Als klein jochie keek ik al mee met mijn ouders als zij vrijwilligerswerk deden voor het Rode Kruis. Ik vond dat altijd erg vet om te zien. Het was snel duidelijk dat ik dit werk later ook zou willen gaan doen."

Jongste vrijwilliger van het Rode Kruis

Een paar jaar geleden ging het zodanig kriebelen dat Jordi besloot in actie te komen. Via zijn vader, de voorzitter van de afdeling Katwijk en het Vereningskantoor, kreeg de scholier het uiteindelijk voor elkaar om als jongste vrijwilliger aangenomen te worden bij het Rode Kruis. "Bij de afdeling Katwijk weten ze niet anders dan dat ik er al jarenlang bij ben, alleen sinds kort ook in een officiële functie", glimlacht hij trots.

Altijd in actie onder begeleiding

Vanwege zijn leeftijd is Jordi nog niet bevoegd om zelfstandig aan de slag te gaan. "Er zijn duidelijke afspraken. Ik kom alleen in actie onder begeleiding van een volwassen vrijwilliger. Op die manier kan ik de komende jaren veel ervaring opdoen"

'Hier ben ik dus Rode Kruiser voor'

In zijn eerste weken als vrijwilliger bij het Rode Kruis kreeg Jordi gelijk met een serieus thema te maken; de opvang van vluchtelingen. "In Amsterdam heb ik broodjes staan smeren, kleding uitgezocht voor vluchtelingen en geassisteerd bij kleine EHBO-handelingen. Later heb ik in Katwijk geholpen bij het in elkaar zetten van bedden voor de noodopvang. Dan besef je wel gelijk: Bam, hier ben ik dus Rode Kruiser voor!"

Druk baasje

Naast zijn activiteiten voor het Nederlandse Rode Kruis weet Jordi het ook nog voor elkaar te krijgen om vrijwilligerswerk te doen voor de Reddingsbrigade en het jongerencentrum in de buurt, badmeester te zijn, plaatjes te draaien als dj én ook nog gewoon naar school te gaan. "Ik moet soms strak plannen, maar ik vind het allemaal erg leuk om te doen. Bij sommige meerdaagse evenementen sta ik de ene dag als EHBO-vrijwilliger pleisters te plakken en de andere als dj plaatjes te draaien."

Word vrijwilliger

Wil je vrijwilliger worden? Meld je aan.


 

 

Artikel delen?