Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Julia over haar EHBO-kennis: "Ik voel me veel zekerder"
7 april 2017 |

Julia over haar EHBO-kennis: "Ik voel me veel zekerder"

​​​​​​​​​​​​​​​​Een geluk bij een ongeluk: Julia (18) had amper een paar dagen haar EHBO-certificaat op zak toen ze zag hoe een scooter werd geschept door een auto. Ze kwam meteen in actie. "Gelukkig wist ik wat ik moest doen."​

Julia zekerder door EHBO diploma 640_1.jpg
Julia kwam direct in actie toen ze zag dat een scooter door een auto werd geschept. Foto: Peter Busscher

​"Ik fietste op een kruispunt", vertelt ze. "Een auto verleende voorrang aan mij, maar zag niet dat er ook nog een scooter reed." Julia twijfelde geen seconde toen ze de klap hoorde. "Ik heb gekeken of de verkeerssituatie veilig was en ben toen naar haar toegesneld om te helpen."

Eigen veiligheid eerst

Ja, eigen veiligheid eerst. Dat had Julia van haar cursus onthouden. "En iemand anders 1-1-2 laten bellen!" Ze lacht. 

"In afwachting van de hulpdiensten heb ik het slachtoffer - een meisje - naar een rustige plek verplaatst. Gelukkig was ze bij kennis."

"Ik heb een aantal vragen gesteld om haar bewustzijn te controleren. Hoe heet je? Waar ben je nu? Wat is de naam van je school?" 


Julia zekerder door EHBO diploma 640.jpgJulia: "Nu heb ik mijn EHBO-certificaat en weet ik: ik kan Eerste Hulp verlenen.​"
​Foto: Peter Busscher

Zelfverzekerd gevoel 

Gelukkig bleek het meisje oké. "Misschien een hersenschudding. De ambulance heeft haar meegenomen voor een check." 

Julia zag de afgelopen jaren vaker een ongeluk gebeuren. "Toen voelde ik me heel klein", vertelt ze. "Ik wilde wel helpen, maar wist niet hoé."

"Nu heb ik mijn EHBO-certificaat en weet ik: ik kan Eerste Hulp verlenen. Daar ben ik blij om. Het geeft me een heel zelfverzekerd gevoel." 

​​​Volg ook een EHBO-cursus

Net als Julia weten wat je tijdens een noodsituatie moet doen? Schrijf je in voor één van onze cursussen! In veel gevallen wordt een EHBO-cursus door de zorgverzekering vergoed. 


button-webshop.png​​

Artikel delen?