Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kanda kwam uit Mali: "Ik heb helemaal niemand meer"
3 september 2015 |

Kanda kwam uit Mali: "Ik heb helemaal niemand meer"

​#Vluchtelingen - Kanda Kuyateh (41) uit Mali is goedlachs en positief van aard. Maar veel te lachen had hij de afgelopen jaren niet. Door het geweld in zijn land moest hij vluchten. En zijn vrouw en kinderen heeft hij verloren. Ondanks alles droomt Kanda over een goede toekomst: "Later wil ik bij de Italiaanse overheid werken."

 

Kanda-640.jpg 

Kanda Kuyateh (41) uit Mali kon niet langer in Libië blijven, maar had geen idee dat de boot hem naar Italië zou brengen. Foto: Iris Deinse​

 

Met 105 mensen dobberde hij dagenlang rond op een boot die hen van Libië naar Catanië zou brengen. "Plek om te zitten was er niet. We stonden met z'n allen in de volle zon. Zonder eten of drinken. Mensen vielen ervanaf.  Drie dagen alleen maar staan is heel erg lang", zegt hij terwijl hij hapt naar adem. "Ik wilde eigenlijk helemaal niet vluchten."

Nadat Kanda Mali ontvluchtte, leefde hij enkele jaren in Libië. "Ik werd als arbeider erg slecht behandeld. Een vriend wilde mij helpen. Opeens stond er 's nachts iemand voor de deur." 'Meekomen' zei hij. Even later stond Kanda op een boot, zonder  te weten waar de boot hem zou brengen. "Ik was doodsbang dat ik de bestemming niet ging halen. Na dagen varen zagen we opeens een helikopter, we waren zo ontzettend blij toen we gered werden."

Kanda nam niets mee naar Italië. "Ik heb niets meer", zegt hij met tranen in zijn ogen. "Zelfs mijn vrouw en twee kinderen ben ik verloren. Ik ben er kapot van, maar ik moet verder." Inmiddels verblijft hij in een opvangcentrum van het Italiaanse Rode Kruis. Hier krijgt hij eten, drinken en Italiaanse les. "Dit helpt me om verder te gaan met mijn leven."

 

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen. 

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.