Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kans op hittegolf groter door klimaatverandering
3 juli 2015 |

Kans op hittegolf groter door klimaatverandering

​#Hitteplan - De kans op een hittegolf is sterk toegenomen door de klimaatverandering.  Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers, waaronder specialisten van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

Tour_Utrecht_Ploegenpresentatie_150702150702114.jpg    Tijdens de Grand Départ staan Rode Kruis-vrijwilligers paraat om bezoekers bij te staan in de hitte.    

De kans op een hittegolf is minstens verdubbeld in grote delen van Europa. In sommige steden is het zo'n vier keer toegenomen. Klimaatmodellen laten zien dat dit komt door de klimaatverandering. Het is nu voor eerst dat wetenschappers onderzoek doen op het moment dat de hittegolf gaande is. Onderzoekers tonen met een analyse van waarnemingen in De Bilt aan dat de kans op de huidige hittegolf minimaal vier keer groter is dan rond 1900. De beste schatting is dat deze toen eens in de dertig jaar voorkwam, nu ongeveer elke drie jaar.

 
Slachtoffers extreme hitte

 "Mensen zijn zich niet erg bewust van de risico's van een hittegolf. Ze beseffen ook niet dat de kans hierop aanzienlijk is toegenomen",  zegt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. "Het Rode Kruis zal wereldwijd meer hulp moeten bieden aan slachtoffers van extreme hitte, overstromingen, orkanen en wellicht ook tsunami's."

De vorige hittegolven in 2003 en 2006 hebben Nederland en de rest van Europa hard getroffen. 70.000 mensen zijn in 2003 door de hitte overleden. In Nederland vielen in 2006 zo'n duizend extra doden. Hiermee kwam Nederland in de wereldwijde top vijf van dodelijkste rampen van dat jaar. Het Rode Kruis probeert dat nu te voorkomen.  

#HitteDipTips

Rode Kruis-verenigingen in heel Europa zijn sinds deze week bezig met activiteiten. Vrijwilligers proberen de risico's van aanhoudende hitte duidelijk te maken aan de mensen. In Nederland verspreidt het Rode Kruis #HitteDipTips via de website en sociale media. Vrijwilligers delen hittewaaiers uit met daarop nuttige tips zodat mensen de warmte zo goed mogelijk de baas kunnen blijven. Tijdens evenementen staan hulpverleners of medische teams paraat om in geval van nood uit te rukken. Voor de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht zetten we tientallen extra vrijwilligers in.

Bereid je voor op hitte

We roepen iedereen op vooral goed voorbereid op pad te gaan, zich voldoende tegen zon en warmte te beschermen en extra aandacht te besteden aan kwetsbare mensen in de nabije omgeving. Alle adviezen, net als EHBO-tips bij veelvoorkomende warmte-klachten, zijn te vinden op deze website en op de EHBO-app.