Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kans op wateroverlast – bereid je voor
2 juni 2016 |

Kans op wateroverlast – bereid je voor

​#ExtreemWeer- Stel je voor: de dijken breken. Grote delen van Nederland komen onder water te staan. Weet jij wat je dan moet doen? 

Overstroming-Frankrijk-Tips.jpg
 ​Franse vrijwilligers zijn druk bezig met de hulpverlening bij de wateroverlast. (Foto: Franse Rode Kruis)

In de toekomst zullen we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, voorspelt het KNMI. Hogere temperaturen, nattere winters, een sneller stijgende zeespiegel en heftigere buien maken de kans op overstromingen groter. Wat moet je doen als er een overstroming is?

Zorg dat je voorbereid bent

Na een overstroming kan het lang duren voor de hulpdiensten je kunnen bereiken, zorg daarom dat je goed voorbereid bent:

• Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons en andere nuttige apparaten op zolang er nog stroom is.
• Zorg dat je zoveel mogelijk emmers of pannen vult als een overstroming dreigt. Na de overstroming is het drinkwater vaak zwaar verontreinigd.
• Evacueer op tijd of ga naar de hoogste plek in huis, waar je weg kunt komen via dakraam en ladder.
• Neem een persoonlijk noodpakket mee, met onder andere flessen water, een zaklamp, houdbare maaltijden, kookgerei, waterdicht verpakte lucifers en waxinelichtjes.

Lees meer over hoe je je goed voorbereid op een overstroming. Download ook de Rode Kruis-checklist overstroming en de Rode Kruis-checklist noodpakket. Succes met de voorbereiding!  
 

Artikel delen?