Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kinderen in actie voor vluchtelingen
23 september 2015 |

Kinderen in actie voor vluchtelingen

​#InzamelActie – Kinderen van basisschool De Hoeksteen in Bussum zamelen kleding in voor vluchtelingen. De school brengt deze week zo’n honderd kledingzakken en dozen met bijna duizend toiletartikelen naar de Welkom Winkel in Utrecht. “Ik hoop dat mensen mij ook helpen als ik moet vluchten”, zegt initiatiefnemer Tim (7).

Hoeksteen1.jpg
 Tim en zijn moeder Meike hebben de hele school opgeroepen om kleding in te zamelen.

“We hebben al meer dan 500 winterjassen ingezameld!” Tim glimt van trots. Hij heeft samen met zijn moeder Meike de Gruijter een spullen-inzamelingsactie opgezet op zijn school. Alle klassen doen mee. Tim leeft erg mee met de vluchtelingen. “Op tv zag ik mensen in een volgepropte trein en ze hadden niets meer. Dat vind ik erg zielig”, zegt Tim terwijl hij een tekening maakt met zonnebloemen en vogels. ‘Welkom’ schrijft hij erbij. “Die tekening willen we graag ophangen in een opvangcentrum. We hopen dat de vluchtelingen zich dan welkom voelen”, legt Meike uit. Gisteren stopte ze haar auto vol met zakken kleding en ze leverde ze af bij de Welkom Winkel in Utrecht. “Er past meer in mijn auto dan ik dacht”, zegt ze lachend.   
  Hoeksteen2.jpg
 Suus, Tim en Daan houden trots de toiletartikelen omhoog die ze hebben ingezameld.

“Ik zou zo’n wandeltocht nooit volhouden!”

Groep 6 bewaakt dozen met toiletartikelen. Net als Tim zijn de leerlingen erg onder de indruk van al die vluchtelingen die door Europa reizen. “Het is net de avondvierdaagse, maar dan veel zwaarder”, zegt Daan (9). Zijn klasgenootje Suus (9) denkt er precies zo over. “Ik zou zo’n lange wandeltocht nooit volhouden!” De boottocht die veel vluchtelingen maken lijkt hen ook zwaar en griezelig. “Ik heb gelukkig zwemdiploma a, b en c maar veel van die kinderen kunnen niet zwemmen. Dan zou ik wel bang zijn”, zegt Daan. “Ja zoals dat verdronken jongetje op die foto. Dat vond ik zo zielig!” voegt Suus eraan toe. 

Hoeksteen3.jpg
 Groep 6 en de rest van De Hoeksteen zal volgende week een nieuwe actie starten.

Aan het eind van deze week brengt Meike de laatste zakken kleding naar de Welkom Winkel. “Volgende week starten we met een nieuwe actie, waar Tim al mee bezig is”, vertelt ze. “Nu gaan we met de hele school tekeningen maken voor de vluchtelingen om ze welkom te heten.”

Ook een actie starten voor de vluchtelingen? Klik hier.

60 Miljoen mensen op de vlucht

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.