Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kinderen sterven door ondervoeding in Zuid-Soedan
3 juni 2014 |

Kinderen sterven door ondervoeding in Zuid-Soedan

​In het noorden en midden van Zuid-Soedan sterven kinderen door gebrek aan voedsel. Dat concludeert een team van het Nederlandse Rode Kruis, dat vandaag is teruggekeerd uit het land. Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening bij het Nederlandse Rode Kruis, sprak tijdens zijn bezoek met een hulpverlener die vertelde dat tijdens zijn laatste bezoek acht kinderen in zijn armen stierven. De situatie was zo ernstig dat ze zelfs met sondevoedsel niet meer gered konden worden.

50.000 kinderen

Eerder berekende Unicef al dat 50.000 kinderen het risico lopen om te overlijden aan ondervoeding. Ten minste de helft van de slachtoffers van het geweld in het land is kind en maar liefst tachtig procent van de kinderen onder de vijf jaar woont in het conflictgebied.

Gras en bladeren

Tijdens het bezoek sprak Lahr met een kindje van tien jaar wiens hele familie is vermoord, omgekomen door het geweld. "Dat jongetje eet nu bladeren. We hebben gewoonweg niet voldoende middelen om hem te helpen. Dat mogen we niet laten gebeuren," aldus Lahr. Het Rode Kruis roept daarom alle Nederlanders op om te storten op giro 5125 om zo meer hulp mogelijk te maken.  

Ramp op ramp

De mensen in Zuid-Soedan hebben ramp op ramp te verduren. Ze hebben vaak de meest afschuwelijke dingen meegemaakt en gezien. Nu is er ook een cholera epidemie uitgebroken, die hun levens verder in gevaar brengt. Als door de verwoesting en het regenseizoen ook de oogst van volgend jaar in het gevaar komt, zal het grote voedseltekort nog langer aanhouden. Lahr waarschuwt dat meer mensen in Zuid-Soedan onnodig zullen sterven als de hulverlening nu niet drastisch uitgebreid wordt. ​

​