Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kinderen vragen of ze kind mogen blijven - blog 2
24 juni 2015 |

Kinderen vragen of ze kind mogen blijven - blog 2

​#AardbevingNepal - Gijs de Vries, actievoorzitter van giro555, is op dit moment in Nepal. Hij bezoekt een 'child friendly space'. Dit soort plaatsen zijn ervoor om de kinderen te beschermen. Voor hen wordt de omgeving steeds onveiliger sinds de aardbeving.

akgijs rode kruis copy.jpg'Child friendly spaces' houden de kinderen van de straat en beschermen ze tegen barbaarse handel. (foto: Arie Kievit)

"Kinderen dansen, zingen en spelen vrolijk naast een tent op een open plek in Bhimtar. Van het nabij gelegen dorp is niets meer over. Waar ooit huizen stonden liggen nu rijen met stenen opeengestapeld langs de weg.

Plan Nederland richtte in Bhimtar een 'child friendly space' in. Een plek waar de kinderen leren omgaan met wat ze hebben meegemaakt en waar ze vrij kunnen lachen en spelen. Lotte, hulpverleenster bij Plan Nederland, vertelt mij dat dit net na de aardbeving wel anders was: 'De kinderen waren zo getraumatiseerd dat het de eerste weken stil en bedrukt bleef in de tent'.  

Barbaarse handel
Ik heb hier helaas ook een nieuw woord geleerd: traffucking (variant op human trafficking: mensenhandel - red.) In dit gebied bestaat een verhoogd risico op kinderhandel. Kinderen worden voor werk- of seksgerelateerde zaken opgepikt. De 'child friendly spaces' houden de kinderen van de straat en beschermen ze tegen deze barbaarse handel. 

Na weken van verwerking komen er weer vrolijke geluiden uit de tent. De jongens voetballen op het veldje terwijl de meisjes een ritmische welkomstdans uitvoeren voor ons bezoek. Een ander groepje meisjes begeleidt hen zingend met een zelfgeschreven lied. Ze heten ons welkom in hun dorp maar vragen tegelijkertijd of ze kind mogen blijven.  Ook hopen ze dat ze kunnen blijven leren en naar school kunnen gaan.

akgijs rode kruis1 copy.jpg 

De Nepalezen doen er alles aan hun leven weer op te bouwen. (foto: Arie Kievit)

Een must voor alle NGO's
Later op de dag zie ik bij ICCO hoe ze met een nieuwe mobiele app snel de hulpverlening ter plaatse in kaart kunnen brengen. Ze voeren data in met behulp van gestructureerde interviews. Dit doen ze samen met een alliantiepartner. Het is een must voor alle NGO's, want het scheelt tijd die ten goede komt aan de slachtoffers.

Daarna stoppen we kort nog op Durbar square in Bakthapur. Alle monumenten daar zijn geruïneerd. Midden op het plein hangt een poster met alle omgekomen mensen uit de stad. Het is een publieke aanklacht tegen het natuurgeweld. Hoe schokkend kan een aardbeving zijn.

Ik ben onder de indruk van de veerkracht van deze Nepalezen die ondanks de ravage en de verwoesting er alles aan doen om hun leven weer op te bouwen. Dit gaat ze lukken, mede dankzij de hulpverlening die gefinancierd is met geld van Giro555."

Miljoenen mensen zijn getroffen door de aardbeving in Nepal. Mensen hebben alles verloren. Er is dringend behoefte aan (nood) onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Jouw hulp is hard nodig.

doneer-nu.png