Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Koning Willem-Alexander aanwezig bij viering 150 jaar Rode Kruis
3 april 2017 |

Koning Willem-Alexander aanwezig bij viering 150 jaar Rode Kruis

​Koning Willem-Alexander en Prinses Margriet zijn aanwezig bij de viering van het  150-jarige bestaan van het Rode Kruis. Samen met 450 gasten, met name Rode Kruis vrijwilligers, wordt dit jubileum op 8 mei gevierd in de Ridderzaal. Diplomate Sigrid Kaag spreekt de Henry Dunantlezing uit en de koning krijgt het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Hier om te Helpen’.​

foto willem alexander.jpg

Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de viering van 150-jaar Rode Kruis. Foto: RVD.​

De Zwitserse bankier Jean Henry Dunant was in 1859 toevallig getuige van een veldslag bij het Italiaanse plaatsje Solferino. Hij verbaasde zich erover dat niemand zich ontfermde over de 40.000 slachtoffers die zwaar gewond en hulpeloos achterbleven. Samen met bewoners uit de omgeving hielp hij de slachtoffers. Later schreef hij een boek waarin hij voorstelde vrijwillige hulpverenigingen op te richten om gewonden te verzorgen.

Rood kruis

In 1863 besloten 16 Europese staten naar aanleiding daarvan om elk een vereniging van vrijwillige hulpverleners op te richten. Een rood kruis op een wit vlak werd gekozen tot gezamenlijk beeldmerk. Vier jaar later tekende Koning Willem III in Apeldoorn een Koninklijk Besluit tot oprichting van het Nederlandse Rode Kruis.

Henry Dunantlezing

Op de 8 mei, de geboortedag van Henry Dunant wordt dit jubileum gevierd onder andere met de Henry Dunantlezing. Diplomate Sigrid Kaag spreekt hem uit. Zij is Speciaal Gezant voor de Verenigde Naties in Libanon, waar het Rode Kruis actief is. Eerder coördineerde zij namens de VN de ontmanteling van chemische wapens in Syrië.

Jubileumboek

Koning Willem-Alexander neemt tijdens de viering ook het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Hier om te Helpen’ in ontvangst. In dit boek hebben Ad van Liempt en Margot van Kooten de geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis pakkend beschreven.

Uitzending

De bijeenkomst in de Ridderzaal wordt om 16:00 uur live uitgezonden op NPO1. ’s Avonds is er op NPO2 om 20.30 uur de NOS-documentaire ‘Wij zijn allen broeders - 150 jaar Nederlandse Rode Kruis’.


Artikel delen?