Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Kracht en veerkracht - een Rode Kruis vrijwilliger vertelt
22 januari 2010 |

Kracht en veerkracht - een Rode Kruis vrijwilliger vertelt

De aardbeving op Haïti laat tienduizenden mensen dakloos en wanhopig. Iedereen is erdoor geraakt. Maar ten midden van de totale verwoesting, zijn er mensen die tijd en energie vinden om hun harten en huizen open te zetten voor de getroffenen. 

 

Opvang voor daklozen

Kracht en veerkracht - een Rode Kruis vrijwilliger vertelt-3.jpgEvince Ridorée ging naar het lokale Rode Kruis van Petionville op zoek naar hulp voor de duizenden ontheemden die onderdak zochten bij zijn seminarie "Chez les Frères" in het district Canape Vert.

 
Het seminarie opende haar deuren om bescherming te bieden aan de bewoners van de omliggende heuvels waar de huizen letterlijk verkruimeld zijn door de aardbeving. "Deze mensen konden nergens heen, dus ze kwamen hier. Onze gebouwen hebben wat schade geleden, maar we hebben veel open ruimte, waar mensen kunnen verblijven. Het is hier veiliger dan op straat. We hebben geluk dat we elektriciteit en water hebben, maar we hebben veel voedsel en medische verzorging nodig".
 
tentenkamp.png
Tentenkamp in Canape Vert

In de schaduw van een paar pijnbomen te midden van een zee van geïmproviseerde tenten, bedient Pluviôse Louken, een Haïtiaanse Rode Kruis vrijwilliger, een apotheek vanuit de achterkant van een bestelwagen. Louken verzorgt kleine wonden van slachtoffers van de aardbeving. 

Louken: "Ik kan anderen helpen die niet zoveel geluk hebben gehad als ik" 

Louken is al drie jaar vrijwilliger van het Haïtiaanse Rode Kruis. Hij is opgeleid in de eerste hulp, gezondheidszorg management en hulp in noodsituaties. Hij is computer technicus van beroep, onder normale omstandigheden doet hij vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis in zijn vrije tijd. Sinds de aardbeving is Louken fulltime hulp aan het verlenen. "Ik kon nergens naartoe, totdat ik hier kwam. Mijn huis is weg, maar mijn gezin is ok. Ik heb neven die gewond zijn geraakt, maar niet ernstig. Hier kan ik anderen helpen die niet zoveel geluk hebben gehad als ik."

Kracht en veerkracht - een Rode Kruis vrijwilliger vertelt-1.jpgOndanks de vrijgevigheid Evince Ridorée, de toewijding van Pluviôse Louken en het enthousiasme van de vele nieuwe vrijwilligers, hebben de mensen van Haïti nog steeds dringend hulp nodig. "Mensen willen helpen, maar we hebben spullen nodig om mee te werken. Wij hebben niets", zegt Louken.
Humanitaire hulp is van cruciaal belang. Ook op langer termijn zullen Haïtianen de hulp van de internationale gemeenschap nodig hebben om hun land en levens weer op te kunnen bouwen.